Valdība valsts glābšanu noveļ uz tautas pleciem. Fakts: rēķinot pēc metodes, kas ir balstīta uz budžeta makroekonomiskajiem rādītājiem tuvāko pāris gadu laikā, lai Latvija spētu pārfinansēt esošos parādus, nodrošinātu 2008. gada budžeta deficīta un 2009. gada budžeta deficīta finansējumu, finansētu tekošā konta deficītu tuvākajiem diviem gadiem un nodrošinātu banku likviditāti, Godmaņa valdība aizņemsies aptuveni 7 miljardus eiro.

Kas pie tā vainīgs?

Atbildība jāuzņemas tiem, kuri novilcināja valsts pārvaldes izšķērdības novēršanu. Tiem, kuri turpina apgalvot, ka bagātos nedrīkst aplikt ar nodokļiem, jo tas grauj bagāto tiesisko paļāvību. Vēl vakar valdības sēdē Godmanis atrada desmitiem iemeslu, lai neuzliktu nodokļus par dividenžu beznodokļu brīvdienām, lai neuzliktu kapitāla pieauguma nodokli un neuzliktu nodokli lepnajām villām Baltezerā, Jūrmalā un visur citur, kur "trekno gadu lutekļi" ir uzcēluši savas pilis. Šī valdība aizstāv vienīgi bagātos, kam vajadzīgas mūžīgas nodokļu brīvdienas.

Vai stabilizācijas plāns ir taisnīgs?

Tas ir galēji netaisnīgs un arī prettiesisks. Šī valdība grib, lai parādus samaksā vienkāršie ļaudis. Šī valdība uzliek papildus nodokli zālēm, zīdaiņu pārtikai un preses brīvībai. Šī valdība atņem 63 miljonus latu pensionāriem. Šī valdība šodien nolēma, ka daudziem tūkstošiem valstij piederošo uzņēmumu strādnieku vairs nebūs to pabalstu un darba garantiju, kas noteiktas Darba likumā. Šī valdība šodien nolēma pārkāpt Satversmes 108. pantu par strādājošo tiesībām uz koplīgumu. Šī valdība par 15 procentiem samazināja ikviena vienkāršā strādnieka jau tā niecīgo algu valsts uzņēmumā. Un tieši par tādu pat procentu - vien 15 procentiem - valdība samazināja daudzus tūkstošus lielās politisko pilnvarnieku algas.

Vai Slakteris saprot, ko viņš dara?

Finanšu ministra aprēķini par medikamentu paaugstinātā nodokļa ieņēmumiem par 22 miljoniem latu atšķiras no Veselības ministra aprēķiniem. Valdība tā arī nespēj paskaidrot, kāds ieguvums budžetā ir no fakta, ka par zālēm turpmāk būs jāmaksā augstāki nodokļi. Un tas ir situācijā, kad Latvijas pacientu līdzmaksājumi jau tā ir visaugstākie Eiropā. Godmanis to komentē, sakot, ka lietoto zāļu apjoms ir neproporcionāli liels. Ciniski un riebīgi.

Kāds plāns mums ir vajadzīgs?

Tas ir plāns, kurš nosaka augstākus nodokļus bagātajiem, nevis augstākus nodokļus visiem. Tas ir plāns, kurš paredz atbalstu ražotājiem. Tas ir plāns, kurš nodrošina Latvijas preču eksportu. Sabiedrība citai politikai to visu valdībai ir detalizēti paskaidrojusi pēdējā pusgada garumā un arī šodien valdības sēdē mēs piedāvājām risinājumus, ieskaitot pat likuma redakciju, kas ļautu beidzot sakārtot PVN samaksas un atmaksas kārtību, lai uzņēmējiem nav jālūdzas VID žēlastību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!