Piektdien paredzēts no Jūrmalas domes priekšsēdētāja amata noņemt pašreizējo pilsētas mēru Raimondu Munkevicu un viņa vietā iecelt bijušā premjera Aigara Kalvīša brālēnu, nomināli bezpartejisko Ģirtu Trenci. Šādu pieprasījumu iesnieguši 8 Jūrmalas domes visatšķirīgāko krāsu un politiskās orientācijas deputāti. Pirmajā brīdī viss izskatās tik vienkārši kā divreiz divi. Kādreizējos Munkevica iecēlējus nav apmierinājusi viņa darbība mēra amatā un viņš jānomaina pret citu personāžu. Taču rūpīgāk iedziļinoties situācijā viss tik vienkārši vairs nešķiet.
Runas par jelkādam jūrmalnieku interesēm šeit atstāsim naivajiem, kuri tic abu pušu pārstāvju žurnālistiem stāstītajām pasaciņām. Skaidrs, ka Jūrmalas totāli sadrumstalotajā domē, izvirzot kādas figūras amatos, kā pēdējās tiek ņemtas vērā ne vien sabiedrības intereses, bet pat partejiskā piederība. Piemēram, nekas netraucē tēvzemiešiem mesties uz vienu roku ar Jāni Kuzinu, kurš gan ievēlēts no Dzimtenes, bet labu laiciņu jau kā iestājies partijā PCTVL. Visu izšķir personiskās simpātijas un antipātijas un, protams, biznesa intereses. Visas runas par šajā izrādē iesaistīto personāžu skeletiem, kuri šobrīd tiek vilkti ārā no skapjiem un izlikti publiskajai apspriešanai, ir izēstas olas čaumalas vērtas.

Iecerētais apvērsums ir parasta galma figūru pārbīde, kura jūrmalnieku reālo dzīvi ietekmēs maz vai pavisam nemaz. Ko gan nevar teikt par atsevišķu biznesa grupu interesēm. Viss pasākuma kuriozs ir tas, ka tā rezultāts var izrādīties pavisam citāds nekā tagad tiek skaļi deklarēts. Lieta tāda, ka piektdien paredzēti divi atšķirīgi un no balsu skaitīšanas viedokļa specifiski balsojumi. Pirmais balsojums būs par R. Munkevica atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata, bet otrs - par Ģ. Trenča iecelšanu par Jūrmalas domes priekšsēdētāju. Abi balsojumi ir aizklāti un tie tiek pieņemti vienīgi tad, ja par tiem nobalso vairāk kā puse no visu deputātu skaita. Citiem vārdiem, šeit neder balsojums - septiņi pret seši. Tikai, ja visi astoņi pieprasījuma iesniedzēji nobalso par, tad iesniegtais lēmums tiek pieņemts. Ja pirmajā balsojumā par R. Munkevica nomešanu aizķeršanās varētu nebūt, tad otrajā balsojumā iespējami visnegaidītākie pārsteigumi.

Atbilstoši likumdošanai, ja R. Munkevics tiek nomests, bet jauns domes priekšsēdētājs netiek ievēlēts, tad par mēra vietas izpildītāju ar visām domes priekšsēdētāja funkcijām kļūst viņa pirmais vietnieks. Šobrīd, R. Munkevicam ir divi vietnieki - tēvzemietis Aigars Tampe un sociķis Dainis Urbanovičs. Abi ir ilggadēji Jūrmalas domnieki un abiem netrūkst ambīciju, lai viens otru uzskatītu par būtiskiem sāncenšiem. Tieši šī sāncensība ir par iemeslu kāpēc par potenciālo mēru ir izvirzīts it kā bezpartejiskais un faktiski Jūrmalas domes jaunpienācējs, tā teikt, zaļais gurķis, Ģirts Trencis. Lai gan A. Tampes un D. Urbanoviča funkcijas ir diezgan strikti nodalītas un abiem ir it kā vienāds svars domes politiskajā hierarhijā, nomināli pirmais vietnieks ir A. Tampe. Tas nozīmē, ka, ja Ģ Trenci neievēl, tad par faktisko Jūrmalas mēru kļūst A. Tampe. Tiesa, viņš paliek par vietas izpildītāju, taču tāds var palikt līdz pat nākamgad paredzētajām pašvaldību vēlēšanām un pēc pilnas programmas priekšvēlēšanu kampaņai izmantot visu pieejamo administratīvo resursu.

Tātad, lai Ģ Trencis kļūtu par Jūrmalas mēru par viņu jābalso arī A. Tampem. Taču kā jau minēju, balsošana ir aizklāta un kas gan A. Tampem var patraucēt nenobalsot faktiski pret sevi. Arī otrs tēvzemietis Juris Griķis daudz labprātāk redzētu savu partijas biedru sēžam domes priekšedētāja plašajā kabinetā nevis bijušo jaunlaicēnu un tagad oranžajiem pietuvināto G. Trenci. Tēvzemieši jau vēsturiski pazīstami kā veikli politisko intrigu lielmeistari un nu viņiem ir visas iespējas apspēlēt tradicionāli par nepārspējamiem profiem uzmešanas jautājumos uzskatītos oranžos.

Katrā ziņā Jūrmalas dome ir pārvērtusies par īstu stikla burku, kurā par izdzīvošanu uz dzīvību un nāvi cīnās politiskie zirnekļi. Vienīgā nelaime, ka tie tomēr nav nekādi zirnekļi, bet gan mūsu pašu - jūrmalnieku demokrātiski ievēlētie priekšstāvji pilsētas pārvaldē. Vājš mierinājums, ka jau nākamgad paredzētas pašvaldības vēlēšanas un jūrmalnieki varēs pie balsošanas urnām novērtēt mūsu galma apvērsumu spečuku augsto profesionālismu intrigu vērpšanā. Proti, aizsūtot tos savas zirnekļu cīņas izcīnīt kaut kur tālāk no domes mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!