Mārketinga, sabiedrisko attiecību un reklāmas biznesa pārstāvji neizprot Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) jaunākos centienus degradēt Latvijas valsts tēlu un parādīt mūsu tēvzemi kā pērkamu banānu republiku.
Seminārs "Buy Latvia, Buy the Baltics" ir kārtējais mēģinājums parādīt Latviju, uzsverot pilnīgi citas prioritātes, nevis tās, kas patiesībā ir aktuālas mūsu tautai un ekonomikai, kā arī pašiem ārzemju investoriem un tūristiem. Vienīgais, uz ko šis nosaukums vedina — tas klaji propagandē valsts pērkamību un neko citu, tātad tiek radīts iespaids, ka pie mums viss ir pērkams: sākot ar prostitūtām un beidzot ar ierēdņiem un politiķiem.

Mēs esam pārliecināti: sabiedrībai jāpievērš uzmanība faktam, ka, uzsverot pērkamību, TAVA apzināti pozicionē Latviju kā lētā darbaspēka un lēto pakalpojumu zemi. Taču patiesībā Latvijas uzņēmēji strādā tieši pretējā virzienā — attīsta augstās tehnoloģijas, būvē jaunas ražotnes un industriālos parkus, uzlabo pakalpojumus tranzīta industrijā utt., tātad dara visu, lai radītu jaunu, arvien lielāku pievienoto vērtību. Arī mēs visi, šīs atklātās vēstules sūtītāji, ik dienas strādājam, lai sniegtu mārketinga pakalpojumus iespējami augstākas biznesa vērtības radīšanai, tajā skaitā sniedzam pakalpojumus ārzemēs. Taču TAVA nezin kāpēc uzskata — svarīgāka ir nevis Latvijas kā valsts konkurētspējas veicināšana, bet gan valsts izpārdošana!

Bez tam, pat ja abstrahējamies no Latvijas noniecināšanas, šī komunikāciju stratēģija jau pašos pamatos ir izvēlēta nepareiza un tāpēc nefunkcionēs. Reklāmā un mārketingā ir jāizvēlas tāds vēstījums, kas stāsta par to, ko cilvēks iegūs, kādas pozitīvas emocijas Latvija viņam sniegs, ko viņš iegūs, atbraukdams uz mūsu zemi vai investējot šajā valstī. Taču tā vietā viņam tiek uzbāzts vēstījums: "Pērc! Atstāj savu naudu, tas ir viss, kas mūs interesē!" Šāda komunikācija pēc būtības nevar būt efektīva. Piemērs no ikdienas — pat restorānā mēs ieejam tad, ja mums tiek piedāvāta jauka atmosfēra, atbilstošs interjers un gards ēdiens, taču mēs nekad neiesim uz restorānu, kurā mums nesniegs šīs kvalitātes, bet gan uzbāzīsies ar tekstu: "Pērc! Patērē! Maksā!"

Mēs ļoti ceram, ka konferences nosaukums "Buy Latvia, Buy the Baltics!" nav domāts kā pamats jaunajai Latvijas tēla kampaņai. Taču arī šajā gadījumā rodas neizpratne. Ja Latvijas tēlu nav iecerēts apzināti veidot kā trešās šķiras valsteles un piektās šķiras sabiedrības tēlu, mēs uzdodam jautājumu: tad kāpēc valsts aģentūra ietekmīgai, par nodokļu maksātāju acīmredzot naudu rīkotai konferencei, kurā piedalās 250 vadoši tūrisma jomas eksperti no daudzām valstīm, dod tieši šādu nejēdzīgu nosaukumu?

Praksē pierādījies, ka pārdošana ir efektīva tikai tad, ja tiek veidots spēcīgs, emocionāls brends ar savu stāstu, bet TAVA rīcība šobrīd vērsta tieši uz pretējo — uzsvērt lētumu un pērkamību kā vienīgo konkurētspējas elementu, kas Latvijai varētu piemist. Taču mēs visi mīlam savu zemi un zinām, ka tas tā nav!

Dace Skadiņa, sabiedrisko attiecību un mārketinga aģentūras "Monde" stratēģiju direktore

Ilze Lapiņa, "Monde" biznesa attīstības direktore

Ivo Strante, reklāmas aģentūras "TBWA\Latvija" finansu direktors

Everita Ušacka, vides reklāmas kompānijas "ClearChannel Latvija" valdes priekšsēdētāja

Guntis Stirna, reklāmas aģentūras "Balta Communications" direktors

Alberts Jodis, "Alberta Uzņēmumu Grupas" vadītājs

Valdis Tilgalis, mediju aģentūras "Mediapool" direktors

TAVA direktora Ulda Vītoliņa viedoklis

Darba semināra nosaukums ir nevis mūsu izdomāts, bet tas ir tūrisma profesionāļu starptautisku semināru tīkls. Ir gan "Buy Estonia", gan "Buy Lithuania", gan arī līdzīgi pasākumi daudzās citās valstīs. Šis nosaukums dažubrīd liekas ne pats piemērotākais, bet jāatceras arī, ka Latvija ir pārāk niecīga, lai pasaules tūrisma profesionāļu vidē radītu jaunu notikumu paveidu. Labāk ir izmantot jau esošās tradīcijas.

Arī mārketinga speciālistu pārmetumu, ka tiek reklamēts tas, kas nav aktuāls. Organizējot šo pasākumu, mums bija vairākas darba grupas, kā arī apaļie galdi ar nozari, tai skaitā profesionālajām organizācijām, viesnīcām, pašvaldībām, transporta organizācijām u.c..

Es būtu ļoti nobažījies, ja šādus pārmetumus mūsu darbībai teiktu nozares pārstāvji, bet esmu ar viņiem nepārtrauktā kontaktā un viņi ar "Buy Latvia, Buy the Baltics" ir apmierināti.

"Buy Latvia, Buy the Baltics" ir līdz šim nebijis pasākums, ar kura palīdzību varēs vēl vairāk sekmēt tūristu interesi par Latviju. Pasākuma nozīmību apliecina fakts, ka to atklāja Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un LR Ekonomikas ministrs Jurijs Strods. Tika akreditēti arī daudzi ārvalstu mediju pārstāvji.

7. februāri Latvijā vienlaicīgi viesojās vairāk nekā 250 ārzemju tūrisma nozares pārstāvju no 28 pasaules valstīm, lai piedalītos TAVA rīkotā starptautiskā darba seminārā tūrisma profesionāļiem "Buy Latvia, Buy the Baltics".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!