Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Neinstalējiet "Apturi Covid" aplikāciju," ar pirkstiem pa deniņiem sitot, sacīja cienījamais interneta lietotājs, tukšumam viņa paurī radot dobju paukšķi. "Padomājiet par savu datu privātumu," viņš rakstīja savā "Facebook" profilā. Vairāk par visu dzīvē man patīk ironija, tāpēc nedaudz uzkavēšos pie šī temata.

Nepārprotiet mani. Es allaž esmu cienījis cilvēkus, kuri cīnās pret sistēmu. Pastāvēt par saviem uzskatiem un spļaut acīs "iekārtai" ir īsta panka uzdevums, ko svēti cienu.

Pēdējo gadu gaitā esmu novērojis vairākus analogos bruņiniekus, kuri, sargājot savu identitāti, turas drošā attālumā no skārienjutīgiem telefoniem un reģistrēšanās sociālajos tīklos. Sasodīts, es pat pazīstu vienu cilvēku, kurš ar autobusu ir pēries no Rīgas uz Liepāju, lai atdotu 50 eiro parādu skaidrā naudā, jo viņš neuzticas banku sistēmai. Šādu apņēmību es varu tikai apbrīnot un respektēt.

Turpretī savā "Facebook" profilā sūdzēties par datu privātumu "Apturi Covid" aplikācijas kontekstā, maigi izsakoties, ir amizanti.

Pirmkārt, vēl nesen "Facebook" bija ierauts milzu skandālā, kur teju miljoniem lietotāju datu tika nesankcionēti nodoti politisko konsultāciju uzņēmumam "Cambridge Analytica". Tāpat "Facebook" ievāktie dati ļauj jebkuram lietotājam savu saturu par maksu reklamēt ļoti specifiskai ļaužu grupai. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!