Foto: F64
Sociālajos tīklos sašutumu ir raisījusi diskusija par Tatjanas Ždanokas iekļaušanu grāmatā "Mūsējās", kurā pasaku formā stāstīts par 50 ievērojamām Latvijas sievietēm – dāmām, kuras ir visvairāk iedvesmojošas, kā "Projektu bankas" aprakstā min autores. Grāmatu varot lasīt kā apliecinājumu latviešu varēšanai un iedrošinājumu bērniem. Ždanokas atrašanās vienā sarakstā ar Aspaziju, Vairu, Uļjanu un daudzām citām nozīmīgām sievietēm iedvesmoja arī antropologa Kristapa Āla māsu – Kristu Ālu, kura nu jau ilgstoši nodarbojas ar Tatjanas paradumu analizēšanu.

K. Āla norāda, ka Ždanokas atrašanās grāmatā var būt vērtējama kā divu pakāpju joks, jo pasakas ir par Latvijas sievietēm, kamēr Tatjanai, kura pēc tautības ir krieviete un par Latvijas pilsoni kļuva tikai tiesas ceļā, pašai šķietami ne pārāk cepī Latvijas koncepts. Viņa 1991. gadā ne tikai balsoja pret "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" pieņemšanu, bet arī iesaistījās Interfrontes darbībā, kas iestājās par Latvijas Republikas saglabāšanu PSRS sastāvā.

Ždanokas iekļaušana šādā literatūrā varētu būt viņai pat kaitinoša, jo tas pastarpināti akceptē Latviju kā īstu valsti, un K. Āla nav pārliecināta, ka šāds koncepts ir pa prātam Tatjanai.

Tāpat par iespējamību, ka Ždanokas iekļaušana šajā grāmatā varētu būt smalks joks, liecina fakts, ka grāmata ir izdota latviešu valodā. 2012. gadā Tatjana atbalstīja referendumu par krievu valodu kā otru valsts valodu. Šajā kontekstā K. Āla modelē situāciju, kurā Ždanokas kvēlākie fani būs spiesti apgūt latviešu valodu, lai izlasītu viņu līderei veltītās lapas. Un šeit ļoti noderīga būs mazākumtautību skolu valodas reforma, pret kuru tik cītīgi iestājās Tatjana ar saviem līdzgaitniekiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!