Pusotra gada laikā operatīvajos materiālos kā kandidātes jaunas bioetanola rūpnīcas celtniecībai parādījušās vismaz četras vietas - Ventspils rajons, Skrundas lokators, Jaunpagasts, Pleskavas apgabals.
Minētajos materiālos, arī iesaistīto personu liecībās, attiecībā uz jaunajiem projektiem tikpat kā netiek lietoti termini "degvielas piedeva" un "bioetanols. Visur, figurē tiešs apzīmējums - spirta rūpnīcas.

Par Ventspils rajonu un Skrundu savās liecībās runājis 1999. gada oktobrī "Daiļajā Impērijā" sašautais Māris Millers. Par viņa sakariem ar pilsētu pie Ventas ziņas pagaidām ir skopas. Savukārt, Skrundas lokatora teritoriju jaunā projekta īstenošanai vēl pirms atentāta viņš piedāvājis Dainim Peimanim. Bijušais "Latvijas Balzama" šefs no šī varianta atteicies. Turklāt vēlāk viņš uzsvēris, ka M. Milleram nav pilnīgi nekāda sakara ar rūpnīcas celtniecību Jaunpagastā.

"Jaunpagasta Plus" biznesa plānā kā bioetanola rūpnīcas ārzemju partneris figurē ASV firma "Katzen International". Šī 1955. gadā dibinātā firma attiecīgo projektu jomā specializējusies Ziemeļamerikā, kā arī jaunattīstības valstīs. Projekta ietvaros "Jaunpagasts Plus" saņēmis ekskluzīvas tiesības modernas tehnoloģijas ieviešanai Baltijas valstīs. "Delfi Versiju" materiālos jau ziņots, ka amerikāņus kopā ar D. Peimani savedis kāds pagaidām nenoskaidrots krievu izcelsmes amerikānis, kas sākotnēji līdzīgu projektu centies organizēt Pleskavas apgabala spirta rūpnīcā, taču tas nav izdevies.

Pēc Latvijas tiesībsargāšanas orgānu rīcībā esošās informācijas, starp šīs kaimiņvalsts spirta rūpnīcas vadošajām personām figurē arī kāda M. Saifuļina, kurai ir radniecīgas saites ar Latvijā ļoti neviennozīmīgi vērtēto uzņēmēju Mihailu Saifuļinu. Šī cilvēka partneris vairākos biznesa projektos ir pašlaik meklēšanā esošais Igors Ivanovs.

Iepriekšaprakstītais ir viens ceļš, kas spirta sakarā noved līdz I. Ivanovam. Bet tas nav vienīgais. Otro reizi pavediens pie šīs personas nonāk, atšķetinot D. Peimaņa slepkavībā iesaistīto ārrindas zemessargu sakarus (sk. vakardienas "Delfi Versiju").

Pēc policijas ziņām, I. Ivanovs ir tā persona, kura ir pietuvināta nelegālā spirta apritē iesaistītām personām gan mūsu valstī, gan arī ārpus tās. Viņam ir sakari ne tikai ar ļaudīm, kas var ietekmēt Saeimā pieņemamos lēmumus, bet arī ietekmīgiem cilvēkiem Krievijā, kas iebraucot Latvijā, sevi mēdz dēvēt par uzņēmējiem. Atklāts paliek jautājums - kurā līmenī dots rīkojums pasūtījuma slepkavībām?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!