Ziemassvētki nemaz nav balti un klusi. Tiem, kuriem ziemas saulgrieži atnāk tikai pirmo, otro un trešo reizi, vecāsmammas rāda fotokartītes ar kupenām, lāstekām un sniegu, savukārt, kad bēbīši paši būs nodzīvojuši līdz sirmmāmiņas vecumam, globālās sasilšanas apstākļos Ziemassvētkos Latvijā dedzinās vairs nevis eglītes, bet tropiskā klimata milzu papardes.
Pēc Godmaņa kunga valdības apstiprināšanas tikai nupat sāk palikt klusāk. Valdībā nav ielaists poltergeists "Jaunā laika" personā, kurš tikai trokšņotu un trokšņotu, kā līdz šim trādirīdi rīkojis. Iepriekšējo, Jorkšīras šķirnes valdību, tādējādi Ziemsvētku klusā brīnumā nomainījuši ar Landrases vai Herefordas augstākā labuma Ministru kabinetu. Daži zina pareģot, ka šī valdība strādāšot ilgāk par vienu otru Ķīnā ražotu mehānisko rotaļlietu.

Bet, lūk, kur gan būs klusu – zem eglītes. Gan aizgājušais, gan atnākušais gads, tpu, atvainojiet, premjers ir vedinājuši savilkt ciešāk jostas, netērēties pāri mēram un neiekrist parādos. Tā ka tas vispirms ir jāattiecina uz zem eglītes novietojamo dāvanu sarakstu. Diez vai, vecīša dāvanu maisiņu pētot, nevajadzēs iedegt sevišķi lielu svecīti, lai ieraudzītu tos niekus, ko viņš salicis pašā tarbas dibenā. Ja vispār kaut ko salicis.

Diemžēl pavisam izdzisis pavards citugad Vecrīgā ierīkotajā vēsturiskajā Bētlemes zināmās kūtiņas maketā ar dzīvām aitiņām, ganu un dzemdību ainām. Viskristīgākie lopiņi aitas nezin kāpēc šogad ir citos pakaišos, un izrāde uz bruģa – atcelta. Man bail, ka "Jaunais laiks" ar aso dūci būs nokāvis sproggalvītes, nevaru iedomāties citu iemeslu, kāpēc rīdziniekiem liegta iespēja baudīt jauko skatiņu.

Nelāga vēsts pienākusi arī no tiem gaiteņiem un štābiem, kur sastādīja valdības deklarāciju. Gudri padomnieki svarīgākajos dokumentos esot pamanījuši ieklīdušu "melnu avi". Proti, ka Kalvīša apsolījumiem tur pāri palicis piekodinājums gādāt par zoodārza attīstību. Pašreizējos apstākļos šis elements valdības papīros kvalificēts par nevēlamu un pat kaitīgu, tāpēc svītrots.

Savukārt daudziem deputātiem pēc smagu darbu veikšanas skan prieka un līksmes zvaniņš. Sapakoti koferi, sagatavotas pludmales drēbes, atcelti pasūtījumi farmaceitam izvārīt klepus sīrupu – Saeimas locekļi kuplā skaitā dodas Ziemassvētku brīvdienās, katrs uz savām Kanāriju salām. Kā zināms, Kanāriju salas vienas no pirmajām atzina Latvijas neatkarību un apsveica ar brīvības atgūšanu. Laiks diplomātiski atdot parādu un izrādīt, cik brīvi esam mēs un cik individuāls būs ikviens mūsu parlamenta deputāts. Ja Latvijā nav sniega, tad vismaz ekvatoriālās ārzemēs cilvēks var dziļi ielpot brīvības orhideju tvanu un magnoliju smaržu, nevis visādu vietējo politisko mēslu smārdu. Un tavu laimi Ziemassvētku mandarīnus un piparkūkas noraut tieši no koka savvaļā, nevis knibināt no šķīvīša tumšā Latvijā!

Bet tomēr – kur tās aitas no Vecrīgas aizklīdušas?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!