Savas darbības laikā Latvijas deputāts profesors Georgs Andrejevs Eiropas Parlamentā (EP) aktīvi veicinājis Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļu piesaistīšanu Latvijas un citu “jauno” ES dalībvalstu veselības aprūpei. Tādejādi daudzi Latvijā īstenotie ES fondu atbalsta projekti – slimnīcu rekonstrukcija un modernizācija, mūsdienīgu medicīnas iekārtu iegāde un citi projekti ir notikuši, pateicoties G.Andrejeva īstenotajām aktivitātēm un sniegtajai informācijai par ES fondu piedāvātajām iespējām.

“Neilgi pēc ievēlēšanas EP 2004.gada septembrī uzzināju, ka četrpadsmit Eiropas valstis, arī Latvija, ir parakstījušas tā saukto Prāgas deklarāciju par ES struktūrfondu līdzekļu piesaisti veselības aprūpes nozarei,” stāsta deputāts. Taču "jaunajās" dalībvalstīs šī iespēja netika popularizēta un struktūrfondu līdzekļi tika izmantoti projektu finansēšanai, kas deva taustāmu rezultātu īsākā laika periodā un līdz ar to arī lielāku politisko "pievienoto vērtību", piemēram, ceļu un tiltu būvniecībai. Tajā laikā mazāk nekā 0.5% no kopējiem struktūrfondu līdzekļiem attiecīgajā finansēšanas periodā tika izmantoti veselības nozares projektiem.

“Tas mani pārliecināja, ka man, kā ar veselības nozari saistītam EP deputātam, ir jāveicina iedzīvotāju, medicīnas darbinieku, pacientu grupu un citu ar nozari saistīto cilvēku informētība par ES struktūrfondu piedāvātajām iespējām – apmēram 24 miljardiem eiro laikā no 2004. līdz 2006.gadam,” atceras G.Andrejevs.

Lai veicinātu ES iedzīvotāju un tostarp arī Latvijas iedzīvotāju izpratni šajā jautājumā, kopīgi ar Vācijas apdrošināšanas kompāniju “GVG” tika izveidots mācību materiāls, arī latviešu valodā, “ES finansējuma piesaistīšana veselībai – ES finansējums un nacionālās iespējas jaunajās dalībvalstīs.” Sagatavotais informatīvais materiāls tika izplatīts prezentācijas pasākumos Briselē, Latvijas Ārstu kongresā un speciāli šim jautājumam veltītā konferencēs Rīgā, Viļņā un Zilinā (Slovākijā). Mācību materiāls tika sagatavots arī DVD formātā.

“Pateicoties šim mācību materiālam un veiktajiem izglītojošajiem pasākumiem, konferencē Slovākijā jau 2006.gada oktobrī varēju sniegt pārskatu par 4.27 miljonu eiro izmantošanu Rīgas 1.slimnīcas, Bērnu klīniskās slimnīcas, P.Stradiņa Universitātes slimnīcas un Olaines veselības centra infrastruktūras, galvenokārt, neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļu uzlabošanai,” uzsver G.Andrejevs.

Šajās EP vēlēšanās profesors G.Andrejevs kandidē no partijas ”Sabiedrība Citai Politikai” saraksta. ”Mana līdzšinējā darba pieredze un paveiktais EP, sakari citās ES varas struktūrās un plašās zināšanas ļautu veiksmīgi pārstāvēt Latvijas intereses ES pašreizējās ekonomikās krīzes apstākļos, kā arī turpināt jau iesāktos darbus, lai uzlabotu situāciju sabiedrības veselības jomā,” uzsver profesors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!