Latvijas Eiropas parlamenta (EP) deputāts profesors Georgs Andrejevs līdzšinējā EP sasaukuma laikā aktīvi darbojies, lai uzlabotu pacientu tiesības Eiropas Savienības valstīs, tostarp arī Latvijā.

Pateicoties G.Andrejeva un viņa pārstāvētās Liberāļu politiskās grupas (ALDE) deputātu aktivitātēm, Eiropas Komisija (EK) sāka ALDE ieteiktos priekšlikumus iestrādāt likumprojektā par pacientu mobilitāti un pārrobežu veselības aprūpi. Likumprojekta mērķis ir sniegt Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotājiem tiesības izvēlēties ārstēties ārvalstīs un vēlāk saņemt kompensāciju no savas valsts veselības apdrošināšanas sistēmas.

"ES arvien vairāk pacientu izmanto iespējas izvēlēties, kur un kā ārstēties. Sāk attīstīties arī veselības aprūpes tūrisma tirgus. Taču šādiem veselības aprūpes pakalpojumiem nav nekādu kvalitātes un drošības garantiju, kā arī trūkst kopējas medicīniskās aprūpes revīzijas un pakalpojumu sniedzēju atbildības sistēmas. Turklāt nepastāv pārrobežu sistēma par pacientu tiesībām sniegt kompensācijas prasību, pienākumu sniegt aprūpi, kā arī profesionālās ētikas principu izveidei un īstenošanai. Pacientiem ir maz informācijas par izvēles iespējām, ES trūkst vienotas, standartizētas pieejas pacientu tiesību jautājumam," likumprojekta pieņemšanas nepieciešamību skaidro profesors.

Likumprojekta sagatavošanas procesā G.Andrejevs saskaņoja Latvijas pozīciju par pacientu mobilitāti gan ar Veselības ministriju (VM), gan Latvijas Ārstu biedrību. G.Andrejevs uzsver, ka šis likumprojekts ir nozīmīgs tiklab no dalībvalstu sabiedrības veselībai atvēlētā budžeta, kā arī pacientu tiesību viedokļa.

Latvijai būtu arī jāatsakās no pašreiz eksistējošās kvotu sistēmas, lai novērstu diskriminējošo situāciju veselības aprūpes sistēmā, kad pie vienādiem kritērijiem vienam pacientam tiek kompensēti medikamenti, bet citam tiek atteikti ierobežotā finansējuma jeb kvotu dēļ, uzskata G.Andrejevs. VM ir jāmeklē iespējas rast papildus finansējumu veselības aprūpei arī ES fondu ietvaros, kā arī daudz vairāk sabiedrībā jāuzsver pašu iedzīvotāju un pacientu ieinteresētība savā veselībā, tādēļ būtiski svarīga ir profilakse un izglītība, uzsver G. Andrejevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!