Foto: LETA

Es rakstu sakarā ar rakstu "Karabahas armēņiem tas ir dzīvības vai nāves jautājums", kas tika publicēts portālā "Delfi".

Intriģējoši ir tas, ka raksts sākas ar atsauci uz Turciju, kas nav šī konflikta sastāvdaļa. Nediplomātiskās atsauces uz manu valsti, kas turpinās visa raksta garumā, ir vēl viens mēģinājums novērst uzmanību no šīs dienas situācijas.

Tāpēc ļaujiet man atgādināt lasītājam lietas būtību: Azerbaidžānas teritorijas armēņu okupācija kopš 1991. gada pārkāpj starptautiskos tiesību aktus un ir pretrunā ar ANO Drošības padomes un EDSO rezolūcijām, un 27. septembra rītā Armēnijas bruņoto spēku uzsākta intensīva apšaude ar smagajiem ieročiem pret Azerbaidžānas armijas pozīcijām un civiliedzīvotāju apdzīvotiem rajoniem pārkāpj pamieru gar kontakttīklu Kalnu Karabahā.

Šajā kontekstā es nevarētu piekrist raksta autoram, ka "Abām pusēm" vai "visām pusēm" adresēti aicinājumi "izbeigt karadarbību" nav noderīgi. Ir skaidri redzams, kas ir agresori, tāpēc šādi aicinājumi mazina agresora atbildību un apsūdz upuri. Vēsture ne reizi vien ir pierādījusi, kādas sekas var būt šādiem maldinošiem saattiecinājumiem"

Turcija atbalsta visu mūsu kaimiņvalstu starptautisko normu un teritoriālās integritātes ievērošanu, neatkarīgi no tā, vai tā ir Ukraina, Gruzija un Azerbaidžāna. Šajā sakarā mēs esam vienisprātis ar Latviju attiecībā uz ilgstoša miera un stabilitātes principiem mūsu kopīgajās kaimiņvalstīs.

Kas attiecas uz 1915. gada notikumiem, Turcijas priekšlikums izveidot kopīgu vēsturisko komisiju šo notikumu izpētei joprojām ir aktuāls. Lai varētu atklāt patiesību, mēs ceram sagaidīt atbildi uz šo priekšlikumu no Armēnijas kopš 2005. gada.

Tādējādi, likt galu šīs traģiskās vēstures epizodes izmantošanai, ar nolūku novērst uzmanību no mūsdienu agresīvajām darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!