Foto: Privātais arhīvs
"Baltic Restaurants" (BRL) ir viens no lielākajiem ēdināšanas uzņēmumiem Latvijā un Baltijā. Mēs ēdinām cilvēkus jau 26 gadus. Puse no mūsu 250 ēdināšanas vietām atrodas Latvijā, otra puse – Igaunijā. Ik dienu abās valstīs mūsu kafejnīcās un restorānos maltīti ietur 80 000 cilvēku, salīdzinājumam – tikpat cilvēku ir vienā Daugavpilī vai trijās Valmierās.

Katru dienu vairāk nekā 750 pavāri, pavāru palīgi, virtuves strādnieki, sagādnieki, viesmīļi un kasieri no rīta iet uz darbu, lai vestu, mazgātu, grieztu, maisītu, vārītu, ceptu un pasniegtu maltītes mūsu klientiem. Pusdienu restorāni un kafejnīcas, skolu un bērnudārzu ēdnīcas, ēdināšana veselības un sociālās aprūpes iestādēs, ēdienu piegādes, banketi un ēdināšana pasākumos – tas ir mūsu pakalpojums, tā ir joma, kurā esam profesionāļi, iespējams, vieni no labākajiem Baltijā.

Katru dienu kādā no mūsu ēdināšanas vietām notiek Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudes, plānotas un neplānotas. Tiek pārbaudītas mūsu virtuves, ēdināšanas zāles, lai pārliecinātos, ka strādājam atbilstoši pārtikas apriti reglamentējošām normatīvo aktu prasībām. Vienmēr cenšamies maksimāli sadarboties ar PVD, jo gluži vienkārši no visiem visvairāk esam ieinteresēti, lai mūsu restorānos, kafejnīcās un ēdnīcās ar higiēnu un drošību viss būtu vislabākajā kārtībā. Jo tas ir mūsu biznesa interesēs. Mēs nevarēsim attīstīt uzņēmumu, ja klienti nejutīsies labi pēc viesošanās pie mums vai tos neapmierinās cenas un kvalitātes attiecība. Nav higiēnas un kvalitātes, nav arī biznesa, viss ir tieši tik vienkārši.

Protams, mēs neesam perfekti un vienmēr ir vieta uzlabojumiem. PVD 80% pārbaužu ēdināšanas uzņēmumos, ne tikai BR, konstatē kādas nelielas atkāpes vai neatbilstības. Tas ir tā saucamais B vērtējums, kas ir aizrādījumi un norādes par veicamajiem uzlabojumiem un ne vienmēr traktējami kā higiēnas pārkāpumi. Piemēram, pie šādām neatbilstībām tiek pieskaitīts tas, ka aukstuma noliktavā apakšējā plauktā ir izejvielas, bet augšējā plauktā gatavā produkcija.

Patlaban aiz loga ir ziema, un tieši gada aukstie mēneši ir laiks, kad tiek novērots infekcijas slimību izplatības sezonālais pacēlums, tā ir teikts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā. Turpat var sameklēt informāciju par diviem izplatītākajiem zarnu infekciju vīrusiem – norovīrusu un rotavīrusu. Smiltene, universālveikals "Stockmann", Ropaži, tagad Liepāja – pēdējā mēneša laikā Latvijā, tāpat kā ik gadu, ir notikuši vairāki vīrusa infekciju uzliesmojumi. Visi tie notika un, visticamāk, arī turpmāk notiks slēgtās telpās vai teritorijās, kurās ikdienā uzturas liels skaits cilvēku.

Ražošanas telpās, uzņēmumos, iestādēs, bērnu izglītības iestādēs, kur līdz šim ir notikuši infekciju uzliesmojumi, visbiežāk atrodas arī ēdināšanas bloki, kas nodrošina šajās slēgtajās telpās vai teritorijās ēdināšanu. Diemžēl, lai arī visiem ir zināmi fakti par infekcijas slimību visbiežākajiem avotiem un izplatīšanos, ēdināšanas uzņēmumi ir pirmie, kas saņem pārmetumus, pat neskatoties uz to, ka PVD pārbaudēs netiek konstatēti būtiski pārkāpumi un ēdinātāju darbība atbilst normatīvajiem aktiem. Pēdējā laikā šāda prakse jau kļuvusi par tendenci, un nepamatoti pārmetumi arvien vairāk ietekmē uzņēmumu darbu.

Notiekošais skar arī mūsu uzņēmuma darbiniekus, kas ikdienā ievēro higiēnas prasības un strādā no sirds. Arī pēdējā notikumu vietā – Liepājā – veiktās pārbaudes norāda, ka būtisku aizrādījumu nav un mūsu darbs atbilst pārtikas apriti reglamentējošām normatīvo aktu prasībām.

Tāpēc uzskatām, ka SPKC publiskie izteikumi un aicinājums vērsties pie ārstiem tikai un vienīgi tiem cilvēkiem, kas ir ieturējuši maltīti dienas restorānā, ir nekorekts un maldinošs. Brīdī, kad nav noskaidroti infekcijas avoti un pārbaudes ir veiktas tikai un vienīgi ēdināšanas uzņēmumā, lai arī saslimuši cilvēki ir bijuši visā ražošanas teritorijā un ēkā, centrs nāk klajā ar apgalvojumu, ka infekcijas avots ir konkrēts ēdināšanas uzņēmums. Šāda retorika nav korekta un neliecina par objektīvu nostāju. SPKC mājaslapā norādīts, ka visbiežākais norovirusu un rotavīrusu infekcijas avots ir slims cilvēks, bet norovīrusa daudzums, kas spēj inficēt cilvēku, ir niecīgs, tāpēc slimība ir ļoti lipīga. Varbūt ir pienācis laiks atzīt, ka ne vienmēr ir iespējams atrast konkrētu vainīgo pie infekcijas slimību izplatīšanas, un "nemedīt raganas" par katru cenu.

Nav tā, ka ar vīrusa slimībām slimo tikai ēdināšanā strādājošie. Inficēšanās nav vienvirziena process, tā notiek arī otrā virzienā, proti, citi cilvēki inficē tos, kas darbojas ēdināšanā. Pietiek vienam cilvēkam, kas pārnēsā vīrusu, ienākt kafejnīcā, lai citi tās apmeklētāji un darbinieki būtu inficējušies.

Mēs uzņemamies atbildību par visām mūsu kļūdām un aizrādījumiem un nekavējoties novēršam tos. Tomēr nepiekrītam tam, ka mums jāuzņemas atbildība par visiem vīrusa slimību uzliesmojumiem, kas aktīvajās vīrusu sezonās intensīvi pārnesas lokālās vietās un teritorijās, kur saslimušie cilvēki atrodas ciešā kontaktā.

Esam pateicīgi mūsu darbiniekiem par spēju izturēt spiedienu un nereti arī pazemojumus un turpināt apzinīgu darbu. Tieši mūsu komanda, visi darbinieki, ir tā, pateicoties kurai 80 000 cilvēku katru dienu saņem pilnvērtīgu, svaigu, no kvalitatīviem produktiem gatavotu maltīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!