Tā stunda drīz sitīs, bet daudzi no mums ik vēlēšanās sastopas ar nespēju izvēlēties kādu no daudzajiem sarakstiem, kam dāvāt savu balsi.

Nepiedalīties vēlēšanās nav labais tonis. Līdzdalībai ir vairākas priekšrocības - iegūsti ne tikai jaunu krāsainu spiedodziņu pasē, bet arī morāliskas tiesības pēc vēlēšanām gānīties par ievēlēto darbu neatbilstību priekšvēlēšanu solījumiem, jebkuram no ievēlētajiem prasīt palīdzību dažādu sadzīvisku jautājumu risināšanā, kā arī sūtīt dusmīgas vēstules, parakstoties kā “Jūsu vēlētājs”.

Kā rīkoties, ja piedalīties gribas, bet jūti, ka nav par ko balsot? Ja jūties pievilts pirms visām iepriekšējām vēlēšanām, un negribi justies izmantots atkal? Ja esi drošs, ka tava balss nespēs traucēt šleserisma ideoloģijas kārtējās uzvaras gājienam? Ja saproti, ka vēlēšanas ir tikai metode, lai kāds paliktu pie iesildītās siles vai tiktu pie jaunas barotnes?

Te daži padomi, ja vēlaties piedalīties vēlēšanās, bet nezināt, par ko balsot:

1) Balso par paziņu

Izskati visus sarakstus, atrodi tajos vismaz vienu netālu vai attālu paziņu. Darba biedrs, bijušā klasesbiedra onkulis, kaimiņš vai vismaz kāds populārs dziedātājs vai sportists. Izsvītro visus pārējos kandidātus un ieliec paziņam krustiņu - dari to viņam (-ai) zināmu - aizsūti īsziņu vai aizraksti draugos - lai kandidāts visu atlikušo mūžu jūtas tev pateicīgs.

2) Tukša aploksne

Iemetot tukšu aploksni, vēlētājs apliecina, ka viņam notiekošais nav vienaldzīgs. Viņš ir piedalījies, bet starp sarakstiem savu nav atradis. Diemžēl, šai metodei ir trūkums - “balss” “sadalīsies” starp visiem ievēlētajiem sarakstiem. “Tukšās aploksnes” paveids - ievieto aploksnē balsu skaitītājiem adresētu apsveikuma kartiņu vai kādu cita veida sveicienu.

3) Loterija

Oriģināla metode. Ņem visus sarakstus un rīko loteriju - izvēlies vienu, lapiņu kaudzītē neskatoties - laimīgo listi ieliec aploksnē un iemet aploksni urnā. Šīs metodes paveids - “aklā loterija” - neskaties, ko liec aploksnē un atstāj sevi neziņā par laimīgo sarakstu, kurš ieguvis tavu balsi. Ja draugi prasīs, par ko nobalsoji - nebūs jākaunas, ja nezināsi, ka tevis rīkotajā “aklajā loterijā” būs uzvarējusi kārtējā “Māras zeme” vai “Mēs savam novadam”.

Autori ir pārliecināti, ka šīs nav vienīgās metodes - lūdzam komentāros dalīties ar Jūsu padomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!