Foto: AFP/Scanpix/LETA
ES un atsevišķas tās dalībvalstis un ir guvušas panākumus, nodrošinot, ka tiek ievērotas pamattiesības, kas ir mūsu Savienības pamatā. Likumdošanas norises, judikatūra un politikas iniciatīvas ir būtiski uzlabojušas cilvēku dzīvi un palīdzējušas veidot vienlīdzīgāku sabiedrību.

Neraugoties uz šo progresu, lesbietes, geji, biseksuāļi, transpersonas, nebināras personas, interseksuāļi un kvīri joprojām saskaras ar diskrimināciju, aizskārumiem, vajāšanu, ieslodzīšanu un pat slepkavību — tikai viņu identitātes dēļ, kā liecina nesen izveidotā ILGA-Europe "Varavīksnes karte". Tas viss notiek pret dzimumu un LGBTIK vērstās kustības kontekstā, kas kavē mūsu mērķi panākt līdztiesību visiem.

Situācija joprojām ir smaga — no iebiedēšanas skolā līdz diskriminācijai darbavietā, no kiberuzmākšanās līdz fiziskai agresijai. Šī vardarbīgā realitāte apdraud LGBTIK personu eksistenci, lai gan tam tā nevajadzētu būt.

Starptautiskā diena pret homofobiju, bifobiju un transfobiju ir īstais brīdis Eiropas Komisijai izvērtēt pašreizējo darbu.

Svarīgs pirmais solis bija Komisijas pieņemtā LGBTIK līdztiesības stratēģija. Mēs ierosinājām stiprināt tiesisko aizsardzību pret diskrimināciju, palielinot līdztiesības iestāžu pilnvaras un neatkarību visās ES dalībvalstīs. Mēs vēlamies uzlabot aizsardzību pret naida runu un naida noziegumiem. Tāpēc mēs ierosinājām šāda veida pasākumus, tostarp pasākumus, kas īpaši vērsti pret LGBTIK+ personām, iekļaut to noziegumu sarakstā, kas ES tiek īstenoti pāri valstu robežām.

Mēs ierosinājām ES līmenī saskaņot starptautisko privāttiesību noteikumus attiecībā uz vecāku stāvokli. Tādējādi mēs vēlamies nodrošināt, ka tiek aizsargātas un ievērotas visu bērnu pamattiesības pārrobežu situācijās Savienībā. Visbeidzot, ne mazāk svarīgi ir tas, ka mēs nodrošinām iespējas un finansējumu pilsoniskās sabiedrības organizācijām veicināt līdztiesības tiesības visā ES.

Stratēģijas ietvaros mēs iepazīstināsim pirmo ES mēroga pētījumu par interseksuāļu sociālekonomisko situāciju. Šajā pētījumā tika atklātas grūtības, ar kurām saskaras interseksuāļi visās dzīves jomās, un apzināts fakts, ka interseksuāļi Eiropā tiek pakļauti bez piekrišanas veiktām un ar dzīvības glābšanu nesaistītām medicīniskas iejaukšanās darbībām.

Veicinot izpratni par diskriminācijas pieredzi, ar ko saskaras LGBTIK, mēs spēsim labāk risināt šīs problēmas, īstenojot LGBTIK līdztiesības stratēģiju.

Mums ir pienākums pret LGBTIK darīt visu iespējamo, lai izveidotu Savienību, kurā valda līdztiesība un kurā visi tās iedzīvotāji – gan ES pilsoņi, gan trešo valstu piederīgie – ir drošībā un var brīvi dzīvot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!