Ārzemēs vienmēr un visur redzu krievus. Spānijā, Vācijā, Somijā, Francijā. Ja izej pilsētas ielās, ilgākais – dažu stundu laikā tu satiksi krievus. Nejauši, bet neizbēgami.
Zinu, ka citu sarunu noklausīšanās nav smuka lieta. Taču pēdējā laikā, esot ārzemēs, ļaujos hobijam neuzkrītoši papētīt nejauši satiktos krievu garāmgājējus. Vairumā gadījumu tie nav tūristi. Tas ir Krievijas jaunās emigrācijas vilnis. Tie ir tie paši krievi, uz kuru saliedēšanu un politisko aizstāvību cer Eiropas Parlamenta deputāte, bijusī interfrontiešu līdere Tatjana Ždanoka. TV raidījumā "Viss notiek" jau stāstījām, ka vislabvēlīgāko Eiropas Krievu partijas attīstības augsni Ždanoka patlaban redz Baltijas valstīs un Francijā.

Francijā Ždanoka cer arī uz krievu diasporu, kuru veido cariskās Krievijas emigrantu pēcteči. Skan diezgan kuriozi: bijusī dedzīgā komuniste Ždanoka jaunā interfrontē apvieno "jaunos krievus" un cariskās Krievijas aristokrātisko emigrāciju. Murgs vai realitāte? Personiski vērojumi šopavasar Parīzē liek domāt par pretrunīgām tendencēm.

Protams, uzreiz rodas jautājums, kas gan varētu vienot krievu veco un jauno emigrāciju?

Nevaru pretendēt uz vispārīgām atziņām par krievu diasporu, ko Francijā veido cariskās Krievijas emigrantu pēcteči. Tomēr tikšanās ar atsevišķiem tās aktīviem pārstāvjiem Parīzē zināmu priekšstatu dod. Un tas pilnībā atbilst iztēlei, ko līdz šim veidoja lasītais un filmās redzētais. Tas ir nedaudz iekonservēts XIX gadsimta beigu un XX gadsimta sākuma krievu aristokrātijas tradīciju gars, lai gan senā turība ir stipri vien pabālējusi. Pareizticīgās reliģijas turēšana cieņā. Vienlaicīgi, izejot ārpus mājām vai krievu emigrantu vides, šie augstas kultūras un izglītības cilvēki ļoti labi integrējas Francijas vidē. Viņi ir labi krievi un francūži vienlaikus. Krievi, slāvi, pareizticīgi, kuri tomēr sevi identificē ar Rietumu civilizāciju Viņi paši atzīst, ka jaunie krievi ir pavisam cita pasaule, ar citām manierēm, pat atšķirīgu krievu valodu. Zināma vilšanās sajūta, ka arī mūsdienu Krievijai viņi nav vajadzīgi. Taču tieši šī ignorance no Krievijas puses varbūt arī dod zināmas cerības Ždanokas kundzes politiskajai konjunktūrai.

Tomēr ir nācies arī dzirdēt piemērus, ka jaunākās paaudzes vecās krievu diasporas uzņēmīgi cilvēki tomēr ļoti sekmīgi iesaistoties biznesā arī ar "jaunajiem krieviem". Biznesa interešu kopība esot stiprāka par kultūrvēsturisko nošķirtību. Kaut gan Krievijas valdība šīs intereses pagaidām īpaši nebalsta.

Krievu skaits Eiropā turpina pieaugt. Vienotā politiskās konjunktūras tirgū to pagaidām neviens nav apvienojis. Šķiet, Ždanokas sapņus šajā virzienā neviens pagaidām nopietni neuztver. Lielvalstu spēlē viņa pagaidām ir stipri nomaļus stāvoša politiķe. Taču viņa ir ļoti uzņēmīga un enerģiska.

Interviju ar cariskās Krievijas emigrācijas pēctečiem Francijā skatieties TV raidījumā "Viss notiek", LTV 1, pirmdien, 21.55.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!