Foto: F64
Šonedēļ Eiropas mājā piedalījos interesantā diskusijā par ASV un Krievijas attiecību restartēšanas politikas ietekmi uz Latviju Eiropā. Man visvairāk patika jautājums, ko uzdeva Polijas vēstnieks. Viņš atsaucās uz gaidāmo ASV prezidenta tikšanos ar Centrālās un Austrumeiropas vadītājiem Varšavā pēc pāris nedēļām. "Ko mūsu prezidentiem jājautā Obamam?", prasīja vēstnieks. Kā jau tas mēdz būt, vienkāršākie jautājumi bieži vien ir visgrūtākie.

Diskusijas laikā paguvu formulēt vismaz vienu jautājumu. Pēc tam, pārdomājot tās saturu, sapratu, ka mūsu prezidentam būtu vismaz trīs svarīgi jautājumi, ko uzdot ASV – Latvijas galvenās stratēģiskās partnervalsts – vadītājam.

Lai mani piedod prezidenta padomnieki, bet te, lūk, būs mans piedāvājums.

Pirmkārt, no prezidenta Obamas mums vajag saņemt apstiprinājumu tam, ka 2013. gadā Polijā notiks plānotās NATO reģionālās mācības. Kā zināms, pēdējos pāris gados NATO rīkotās mācības Baltijas valstīs ir uzskatāms apliecinājums NATO klātbūtnei šajā reģionā. Mācības dod mūsu karavīriem lieliskas iespējas trenēties kopā ar mūsu sabiedrotajiem, lai veicinātu lielāku bruņoto spēku savietojamību. Ņemot vērā arvien lielāko Polijas nozīmi reģionālās drošības aspektā, ir nepieciešams, lai NATO turpinātu plānot iecerētās mācības. Un te būtu nepieciešams stingrs Obamas atbalsts.

Minētajā diskusijā es no savas puses uzsvēru arī to, cik svarīga Latvijai ir Transatlantiskā saikne. Tā izpaužas dažādos veidos, ieskaitot ASV spēku klātbūtni Eiropā. Šo klātbūtni tagad plāno samazināt pa vienu brigādi. Nesen ASV senatori savas vizītes laikā Latvijā arī pieskārās šim jautājumam, ierosinot, ka varbūt šos spēkus varētu dislocēt mūsu reģionā. Ir svarīgi dot skaidru atbildi šim aicinājumam. Mūsu prezidenta vēstījums Obamam varētu būt "Don't move out, move East" (Neizvācieties, pārcelieties uz austrumiem!). Šis būtu saprātīgs solis, kas veicinātu NATO drošību Eiropas austrumu daļā. Tas no ASV puses arī apliecinātu, ka Latvija ir nozīmīga tās partnere. Nesen, pastiprinot savu kiberdrošības lietpratēju klātbūtni Igaunijā, ASV apliecina, ka jautājums par klātbūtnes paaugstināšanu jau ir Amerikas redzeslokā.

Visbeidzot amerikāņi varētu palīdzēt mazināt Baltijas valstu izolāciju enerģētikas jomā. Gan Valsts prezidents, gan ārlietu ministrs savās nesenajās vizītēs ASV piedalījās sarunās ar speciālistiem, kas norādīja uz slānekļa gāzes krājumiem Baltijas valstīs. Šī ir lieliska iespēja ASV būt mūsu partneriem, lai tālāk izpētītu, kā šo dabas resursu varētu izmantot. ASV pieredze liecina, ka ekspluatētie slānekļa gāzes resursi ir pamatīgi samazinājuši vajadzību pēc importētās gāzes. Tas tikpat labi varētu attiekties uz mums.

Ir acīm redzams, ka pēdējais jautājums par slānekļa gāzes iespējamo izmantošanu palīdzētu Latvijas ekonomikai. Taču to pašu var teikt par pirmajiem diviem jautājumiem, kas vistiešākajā veidā skar mūsu drošību. Militārās mācības Latvijā un NATO karavīru klātbūtne dos konkrētus labumus mūsu tautsaimniecībai, tāpat kā 8 miljonu latu peļņa no tranzīta caur Rīgu uz ISAF operācijas vietu Afganistānā.

Tie ir papildus iemesli, kādēļ sniedzot savas atbildes, prezidents Obama varēs apstiprināt jau sacīto, proti, ka Eiropas-ASV alianse ir "stūrakmens mūsu sadarbībā ar pārējo pasauli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!