Foto: LETA
Infekcijas slimības izraisītā ārkārtējā situācija kā spilgts prožektora stars ir izgaismojusi atsevišķas problēmas, par kurām līdz šim, dzīvojot mērenā ikdienā, esam it kā zinājuši, bet tomēr tās ignorējuši. Tagad pacilāti saucam mediķus, īpaši Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), par glābējiem un varoņiem, bet kāds ir reālais atbalsts, kādas ir pašu NPMD mediķu iespējas saņemt medicīnisko palīdzību? Teorētiski valsts par to ir domājusi, bet praktiski pagaidām glābēji – mediķi – izskatās pat sliktākā situācijā nekā citi glābēji – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, policija un armija.

Tikai valsts apmaksātie pakalpojumi rindas kārtībā

NMPD darbiniekiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz bezmaksas veselības aprūpi, bet viņiem ir liegta veselības apdrošināšana. Lai arī "bezmaksas veselības aprūpe" skan labi, patiesībā bez maksas mediķi var saņemt tikai valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, turklāt, kas īpaši svarīgi, – tikai rindas kārtībā. Zinot, kādas mēdz būt rindas uz atsevišķiem izmeklējumiem vai procedūrām, diemžēl mediķim var nākties gaidīt nedēļas un pat mēnešus, kuru laikā viņa darbaspējas ir ierobežotas. Ņemot vērā NMPD problēmas ar darbinieku skaitu, tas var radīt pat dienesta darba traucējumus. Alternatīva ir saņemt pakalpojumu, maksājot pilnu summu. Bet kādēļ tas būtu jādara mediķim, kas ikdienā glābj mūsu dzīvības? Vai viņi nav pelnījuši pilnvērtīgu savas veselības aprūpi? Jo vairāk tādēļ, ka lielākā daļa citu valsts un pašvaldības iestādēs strādājošo no darba devēja saņem veselības apdrošināšanas polisi, kas tiem sniedz iespējas saņemt medicīniskos pakalpojumus gan ātrāk (par maksu), gan plašākā apjomā.

Mazāk nekā citiem

Turklāt, salīdzinot ar citiem ārkārtas dienestiem, kam arī no valsts pienākas apmaksāta veselības aprūpe, NMPD mediķiem ir paredzēts vismazāk veselības aprūpes pakalpojumu, kā arī nav nekādu specializētu veselības aprūpes iestāžu, kas tiem varētu jebkurā laikā sniegt pilna spektra medicīnas pakalpojumus. Valsts apmaksāta veselības aprūpe ir paredzēta arī Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm, valsts drošības iestāžu amatpersonām (darbiniekiem) un karavīriem.

Tā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi var saņemt ne tikai valsts budžeta apmaksātos pakalpojumus, bet papildus arī medicīniskās rehabilitācijas kursu, zobārstniecības un zobu higiēnas pakalpojumus, iegādāties medikamentus. Iekšlietu ministrijai ir arī sava Iekšlietu ministrijas poliklīnika, kā arī Iekšlietu ministrijas un tās padotības iestāžu (tai skaitā policijas un VUGD) darbiniekiem ir veselības apdrošināšanas polises. Arī karavīriem no valsts budžeta tiek segts plašāks veselības aprūpes pakalpojumu spektrs, nodrošinot visus ambulatoros un stacionāri sniegtos veselības aprūpes pakalpojumus (arī tos, kurus neapmaksā Nacionālais veselības dienests), medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, visa veida laboratoriskos un diagnostiskos izmeklējumus, fizikālās medicīnas un lāzerterapijas medicīniskos pakalpojumus, zobārsta un zobu higiēnista pakalpojumus, kā arī medikamentu, medicīnisko ierīču un slimnieka kopšanai nepieciešamo preču iegādi.

Nenoliedzot ne iekšlietu sistēmas darbinieku, ne karavīru ieguldījumu Latvijas drošībā, līdztekus šiem dienestiem, kā skaidri redzam pašreizējā situācijā, glābēju pirmajās rindās ir arī neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi.

Risinājumi?

Cerams, ka pēc vīrusa krīzes mūsu acis būs atvērušās un situācija tiks sakārtota, jo NMPD mediķi ir pelnījuši vismaz tādu pašu veselības aprūpes nodrošinājumu kā citi ārkārtas un glābšanas dienesti. Te ir vairākas iespējas. Pirmkārt, ir iespējams noteikt NMPD un citiem mediķiem vismaz tādu pašu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu klāstu kā iekšlietu sistēmas darbiniekiem vai karavīriem. Otrkārt, ir iespējams paredzēt kārtību, ka ārkārtas dienestu darbinieki, tai skaitā NPMD, tiem pienākošos valsts apmaksātos pakalpojumus var saņemt ārpus kārtas. Treškārt, ja jau iekšlietu sistēmā papildus tiek iegādāta arī veselības apdrošināšana, būtu jārod iespēja to nodrošināt arī mediķiem – gan veicot izmaiņas normatīvajos aktos, ja tas ir nepieciešams, gan tam paredzot nepieciešamo papildu finansējumu, lai apdrošināšanas dēļ nesamazinātos atalgojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!