Foto: Privātais arhīvs

Mēdzam sevi uzskatīt par digitāli attīstītu valsti, jo internets ir viens no ātrākajiem pasaulē, esam starp bezvadu un mobilā interneta lietošanas līderiem, vieni no pirmajiem Eiropā ieviesām 5G tīklu. Bet vai tas liecina, ka esam digitāli attīstīta nācija?

Eiropas Komisijas veidotajā 2020. gada Digitālās ekonomikas un sabiedrības indeksā Latvija ierindojas tikai 18. vietā, turklāt novērojams kritums par 3 vietām, salīdzinot ar gadu iepriekš. Jā, esam uzlabojuši elektroniskās pārvaldes pakalpojumus, ir labs platjoslas pārklājums ar ātriem ļoti augstas veiktspējas tīkliem, un 5G nodrošināšanai valstī ir piešķirts radiofrekvenču spektrs.

Tomēr Latvijas uzņēmēji joprojām kūtri izmanto digitalizācijas sniegtās iespējas un vairāk nekā pusei uzņēmumu ir ļoti zema digitālā intensitāte. Arī "Digital Evolution Scorecard 2020" pētījumā Lietuva un Igaunija ir ierindotas starp valstīm, kurās ir augsts digitalizācijas līmenis un spēcīgs potenciāls savu digitālo iespēju pilnveidošanā, bet Latvija šim klubiņam tikai tuvojas.

Digitālajām kompetencēm jāaptver visu sabiedrību

Svarīgi, ka digitālās prasmes un kompetences aptver visu sabiedrību, jo tikai tā var notikt vērienīga sabiedrības digitālā transformācija. Ja digitalizācijas iniciatīvas paliks valsts un mobilo operatoru līmenī un neaptvers pašvaldības un uzņēmējus, nevarēsim sevi dēvēt par digitāli attīstītu nāciju. Lai tā nenotiktu, nepieciešama visu dalībnieku iesaiste.

Mūsu interneta lietošanas paradumus var salīdzināt ar meža resursu izmantošanu, proti, esam naski uz koksnes materiālu un izstrādājumu ar relatīvi zemu pievienoto vērtību eksportu (jeb mobilā interneta lietošanu ikdienas vajadzībām), taču koksnes apstrāde, radot augstāku pievienoto vērtību, iepaliek (kūtri pielietojam viedās tehnoloģijas augstākas produktivitātes un pievienotās vērtības radīšanai).

Lai nonāktu līdz patiesi vērtīgam 5G pielietojumam, ļoti svarīga loma ir valsts iestāžu, mobilo sakaru operatoru, uzņēmēju, universitāšu un pētniecības institūtu ciešai sazobei un vēlmei radīt nākotnes ekonomiku. Tas, cik efektīvi un ātri valstis digitalizēsies, būs galvenais ekonomiskās izaugsmes noteicējs tuvākajos gados. Tāpat ir svarīgi, lai patērētāji ir gatavi iesaistīties digitālajā ekosistēmā un kļūt par tās aktīviem dalībniekiem, lai viņiem ir nepieciešamie rīki un zināšanas.

5G no ielu apgaismojuma līdz ostu darbības pārvaldīšanai

5G potenciālais pienesums sabiedrībai un biznesam ir tik plašs, ka grūti iedomāties nozari, kurā to nevarētu izmantot. Kā piemēru var minēt ievērojamo enerģijas ietaupījumu, izmantojot lietu internetu un savienojot tīklā visas pašlaik nesavienotās, enerģiju patērējošās ierīces. No tā var iegūt gan mājsaimniecības, gan pašvaldības un uzņēmumi. Investējot viedā ielu apgaismojumā, kurš pilnā jaudā ieslēgtos tikai tad, kad uz ielas kāds atrastos, ilgtermiņā izdotos ietaupīt milzīgus energoresursus un atstāt labvēlīgu ietekmi uz vidi. Tradicionālās nozares, piemēram, lauksaimniecība var izmantot 5G tehnoloģijas, lai automatizētu saimniekošanas procesus, uzraudzītu ganāmpulkus, labvēlīgi ietekmētu vidi.

Piemēram, Lielbritānija šobrīd aktīvi strādā pie satiksmes plūsmas uzlabošanas. Londonā ir izveidota testa trase bezpilota automašīnām, lai ar 5G un lietu interneta palīdzību izstrādātu satiksmes pārvaldības sistēmu un autovadītāju satiksmē pavadītais laiks samazinātos par 10 procentiem. Aprēķini liecina, ka uzlabotā satiksmes plūsma Lielbritānijas ekonomikai radītu 880 miljonu sterliņu mārciņu pienesumu gadā, kā arī samazinātu oglekļa emisiju par 370 000 tonnu gadā. Savukārt viena no noslogotākajām ostām pasaulē Zēbruge Nīderlandē, caur kuru transportē 45,8 miljonus tonnu preču gadā, paziņojusi par ostas 5G privātā bezvadu tīkla pirmā posma pabeigšanu. Tīkls savieno gaisa piesārņojuma detektorus, drošības kameras, piestātņu sensorus u.c. ierīces, lai uzlabotu ostas darbības rādītājus un paātrinātu preču plūsmu.

Arī pie mums tiek attīstīti dažādi projekti un domāts par tehnoloģiju attīstībai un risinājumu testēšanai labvēlīgas vides veidošanu. Piemēram, Rīgas Dome izveidojusi atbalsta programmu tehnoloģiju uzstādīšanai viedpilsētas tehnoloģiju pilotteritorijās, lai sekmētu ērtāku pašvaldības pakalpojumu pieejamību un pilnvērtīgāku jauno tehnoloģiju izmantošanu pilsētas ekonomikas izaugsmei. Savukārt LMT sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju šogad Biķernieku trasē izveidojis pirmo 5G testa vidi dažādu inovatīvu risinājumu izpētei, attīstībai un testēšanai, tostarp autonomo un savienoto auto, satiksmes vadības, drošības un citu digitālo risinājumu testiem. Tagad ir svarīgi, lai būtu interesenti - uzņēmēji, kas vēlētos radīto infrastruktūru izmantot tehnoloģiju tālākai attīstīšanai un pielietošanas veicināšanai. Lai kopīgiem spēkiem veicinātu Latvijā izstrādātus risinājumus un lietojumus mobilitātes ekosistēmas attīstībai, LMT aicina uzņēmumus, akadēmiskos spēkus, jaunuzņēmumus un mobilitātes entuziastus pieteikties testa braucieniem Biķernieku trasē.

Nepieciešama ciešāka sadarbība

Lai Latvija būtu digitāli attīstīta valsts ne tika mūsu apziņā, bet reālos ekonomisko rādītājos ir nepieciešama ciešāka sadarbība starp spēlētājiem. Tādēļ VAS "Elektroniskie sakari" rīkotā Eiropas vadošā ekosistēmas foruma "5G Techritory" ietvaros, kurā piedalīsies Eiropas vadošie 5G lēmumu pieņēmēji un praktiķi, esam radījuši virtuālu platformu "Emporium" partnerību veidošanai starp dažādiem ekosistēmas dalībniekiem. Tajā starptautiski uzņēmumi, organizācijas, tehnoloģiju inovāciju radītāji, universitātes un pētniecības institūti, atbilstoši savām interesēm un vajadzībām, varēs sadarboties jau esošos projektos vai veidot jaunus. Jau šobrīd ir jūtams, ka pēdējo gadu laikā sadarbība uzlabojas un arvien vairāk tiek domāts par tehnoloģiju attīstīšanu, tomēr vēl esam tālu no ideāla. Ceru, ka jau drīz 5G tehnoloģijas būs mūsu visu ikdienas dzīves sastāvdaļa, vairojot mūsu labklājību, ceļot produktivitāti, labvēlīgi iedarbojoties uz vidi un attīstot medicīnas pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!