Foto: Publicitātes attēli
Rīga šobrīd nonākusi neparastā situācijā – pilsēta palikusi bez tās vadītāja. Uz vakanto krēslu pošas divi kandidāti – viens pārstāv koalīciju, otrs – opozīciju. Lai gan sākotnēji var šķist, ka balsojums par abiem kandidātiem būs izšķiršanās, vai domes vadība nonāks opozīcijas vai paliks līdzšinējās koalīcijas rokās, vai Rīgā notiks kardinālas pārmaiņas, patiesībā nopietnas izmaiņas pie esošā deputātu sastāva nav iespējamas, neatkarīgi no mēra uzvārda.

Būtība nemainīsies

Apspriežot un analizējot abus kandidātus, iespējams iezīmēt dažādus risinājumus, bet kopējā aina ir visnotaļ līdzīga. Ja mēra krēslā nonāks Oļegs Burovs (GKR), Rīgas pārvaldīšana formāli izskatīsies nedaudz labāka, iespējams, demokrātija tiks spēlēta aktīvāk, nekā viņa priekšgājēja laikā. Bet pēc būtības nekas nemainīsies, jo mērs būs cilvēks, kurš nāk no vecajām, iestrādātajām shēmām un ķēdēm, un galvenais – viņa vara un darbība būs atkarīga no tiem pašiem deputātiem, kuri ir radījuši, uzturējuši un iemieso esošo pārvaldes tradīciju.

Dekoratīvas izmaiņas

Pieļauju, ka tiktu pat īstenoti nelieli, opozīcijas sen virzīti priekšlikumi vai formāli izpildītas dažas prasības, piemēram, veikts audits pašvaldības kapitālsabiedrībās. Šādā gadījumā gan visticamāk tiktu konstatēti nebūtiski pārkāpumi, nevis ļaunprātības. Un nav sagaidāms, ka mērs enerģiski vērsīsies pret Rīgai nodarītajos zaudējumos iesaistītajām personām – no tām ir atkarīgs atbalsts mēra krēslā.

Nedot rīdziniekiem cerības, kas netiks piepildītas

Daudziem rīdziniekiem varētu būt pārsteigums, ka nekas būtiski nemainīsies arī gadījumā, ja mēra amatu ieņems Viesturs Zeps (LA). Jāsaprot, ka 32 no domes deputātiem pārstāv iestrādātu un rafinētu shēmu un īsteno pārvaldes tradīciju, pret kuru cīnās opozīcija. Arī no "Saskaņas" atkritušais četrinieks par aiziešanas iemesliem ir minējis personiskas nesaskaņas, nevis centienus mainīt Rīgas pārvaldi, bet viņu atbalsts noteikti ir nepieciešams ikvienam mēra krēsla pretendentam. Un arī pēc ievēlēšanas jebkura mēra mēģinājumi sakārtot Rīgas pārvaldi atdursies pret šī "četrinieka" interesēm. Šādos apstākļos Zepam galvenais uzdevums būs atbalsta izmangošana ikdienas jautājumu risināšanai un amata saglabāšanai, bet nevis pārmaiņu ieviešanai. Rīdziniekiem tiks radīta sajūta, šķietamība, ka kaut kas mainīsies, bet būtiskas izmaiņas nenotiks.

Uzdevums ir ieviest kārtību

Skarbi, taču jāskatās patiesībai acīs – pie esošā deputāta sastāva, neatkarīgi no mēra uzvārda un partijas piederības, pārmaiņas nav iespējamas. Ne viena, ne otra kandidāta nominēšana nav pārsteigums, tomēr es uzskatu, ka mūsu mērķis ir panākt pašvaldības darbā likumību un kārtību, bet pašreizējā domes deputātu sastāvā to izdarīt nevar. Var uzkarināt kaklā ķēdi un dabūt labāku krēslu, bet tas nav opozīcijas uzdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!