Foto: Publicitātes attēli
Pilsētā lielākā daļa namu ir pieslēgti apkurei. Tā, protams, ir laba vēsts. Tomēr priecājas nebūt ne visi rīdzinieki. Drīz pienāks pirmie apkures sezonas rēķini, un tie diemžēl būs īpaši lieli. Tajā ir vainojama gan rekordaugstā gāzes cena, gan valdības ierasti antisociālā politika.

Sāksim ar Krievijas gāzes cenu. No 2009. gada novembra līdz 2012. gada novembrim gāze sadārdzinājās no 141 lata līdz 256 latiem par 1000 kubikmetriem. Gandrīz dubultā! Pat pirms gada gāzes cena bija tikai 201 lats.

Apkures tarifā izdevumi par gāzi veido gandrīz 85 procentus, un izvairīties no tā paaugstināšanas, cenai strauji pieaugot, ir vienkārši neiespējami.

Vai ir iespējams panākt cenas samazināšanu Krievijas gāzei, ja pie varas ir tagadējā labējā valdība? Tas drīzāk ir tīri filozofisks jautājums. Taču pilnīgi "nefilozofisks", pavisam konkrēts ir jautājums par PVN likmi apkurei un akcīzes nodokli gāzei. Atšķirībā no Krievijas gāzes cenas mūsu spēkos ir šos nodokļus samazināt.

Līdz krīzei apkurei bija 5 procentus liela PVN likme. Pēc tam sākās konsolidācijas, un valdība nolēma, ka visdrošākais veids, kā papildināt budžetu, ir palielināt nodokli no 5 līdz 10 procentiem jau tā augstajām apkures cenām.

Pagāja kāds laiks, un valdība nolēma, ka Latvijas iedzīvotāji joprojām izskatās pārmēru paēduši un apmierināti ar dzīvi. Tāpēc pievienotās vērtības nodokļa likmi pacēla līdz 12 procentiem. Vienlaikus tika ieviests arī akcīzes nodoklis gāzei - 12 lati par 1000 kubikmetriem.

Grūti spriest, cik ļoti šie pasākumi palīdzēja cīņā ar krīzi. Toties, sākoties šai ziemai, parādi par apkuri jau ir iekrājušies desmitajai daļai valsts iedzīvotāju.

Valdība apgalvo, ka ekonomika patlaban strauji attīstās. Tātad visloģiskākais solis būtu samazināt visus apkurei uzkrautos nodokļus. Tas ir svarīgi arī tāpēc, ka valsts iedzīvotāji vēl nav visā pilnībā apmaksājuši iepriekšējās ziemās saņemtos rēķinus. Kā arī lai mīkstinātu tagadējo cenu kāpumu Krievijas gāzei.

Ja tiktu atjaunota sākotnējā pievienotās vērtības nodokļa likme 5 procentu apmērā un atcelta gāzes akcīze, tad rīdzinieki šajā ziemā varētu ieekonomēt 8,5 miljonus latu. Katra pilsētnieku ģimene apkures sezonā ietaupītu vidēji 40 latu.

Tiem, kas strādā valdībā, 40 latu ir sīknauda, un par tādiem "niekiem" viņi nekad nav pat aizdomājušies. Desmitiem tūkstošu rīdzinieku, kas saņem minimālo algu, tā ir būtiska summa. Desmitiem tūkstošu pensionāru tā ir iespēja ziemā nopirkt zāles, nevis atdot visu savu pensiju par apkuri. Par 40 latiem ir kaut daļēji iespējams 1. septembrī bērnu sapost skolas gaitām. Galu galā par to var Jaunajā gadā uzklāt svētku galu, kādam vēl pietiks arī nelielām dāvaniņām, ko nolikt zem eglītes.

Salīdzinājumam - šajā vasarā valdība par vienu procenta punktu samazināja PVN likmi. Ministri aizgūtnēm lepojās, ka tūlīt pat būtiski samazināsies cenas un valsts vienkāršie iedzīvotāji spēs atviegloti uzelpot.

PVN samazināja. Maizes vai piena cena, kā redzam veikalos, nemainījās. Toties, piemēram, jaunas automašīnas vai citas luksusa preces, gluži dabiski, kļuva par šo procenta punktu lētākas. Taču diez vai automašīnu cenas ir svarīgākā problēma lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju.

Valsts budžets, pēc dažādiem aprēķiniem, PVN samazinājuma dēļ zaudēja līdz 50 miljoniem latu. Šī nauda tika tirdzniecības tīkliem. Dāsna valdības dāvana. Kā rādās, ministri uzskata, ka tieši lielveikalu ķēdes ir visvairāk cietušas krīzes apstākļos.

Tajā pašā laikā PVN samazinājums apkurei un gāzes akcīzes atcelšana prasīs no budžeta vairākkārt mazāk nekā PVN pamatlikmes samazināšana. Toties tas sekmētu sabiedrībai tik nepieciešamo apkures tarifu samazināšanos.

Grozījumi likumā par PVN, kas paredz apkurei samazināt nodokļa likmi
līdz 5 procentiem, jau ir iesniegti Saeimā. Tāpat tiks iesniegti arī grozījumi likumā par akcīzes nodokli, piedāvājot atcelt to gāzei.

Jaunā gada priekšvakarā Saeimai tiks dota iespēja apliecināt, ka parlamenta deputātiem rūp ne tikai bagātie, bet arī vienkāršie valsts iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!