Pagājušā gadā Latvijas ‘hokeja drudzis’ kļuva par vienu no mūsdienīgās Latvijas tēla visspilgtākajām sastāvdaļām. Pateicoties CNN un citām ārzemju ziņa aģentūrām, visa pasaule varēja noskatīties kā Latvijas fani izrādīja, ne tikai prieku par uzvaru, bet arī lepnumu par savu valsti.
Man visspilgtāk atmiņā ir palikusi viena no pirmajām Latvijas hokeja komandas uzvaras dienām (pirms spēlēm ar Krieviju un ASV), kad jaunieši lielā sajūsmā plūda no Vecrīgas krodziņiem uz Brīvības Pieminekli. Ko darīja šie neskaitāmo pozitīvo emociju pārņemtie jaunieši? Neviena ne lūgti, ne aicināti, paši sāka dziedāt Dievs Svēti Latviju. Ja nemaldos, tad tā ir pirmā reize kopš 1991.gada, kad latvieši spontāni ir sākuši dziedāt savas valstu himnu. Mani īpaši iepriecināja tas, ka vairums svinētāju un dziedātāju bija jaunieši.

Amerikas sporta fani parasti, svinot savas komandas uzvaras, dzied grupas ‘Queen’ slavenās uzvaras dziesmas, ‘We Are the Champions, vai Another One Bites the Dust’. Bet Latvijā fani izrāda savas jūtas dziedot himnu. Manuprāt, tas bija nozīmīgi tieša tā iemesla dēļ, ka sajūsma no sporta, atmodina tik spēcīgas patriotisma jūtas jauniešos. Šodienas Latvijā, patriotisms nevar būtu par daudzu.

Latvijas panākumi hokejā, un Latvijas fanu kvēlā un tai pašā laikā savaldītā patriotiskā sajūsma pagājušā gadā spodrināja Latvijas tēlu. Spontānās ‘ielas demonstrācijas’ bija skaļas un kolorītas, bet vienlaicīgi piesātinātas ar labsirdīgu un asprātīgu humora izjūtu. (Tikai latvieši varētu iedomāties atstāt ziedus pie pretinieka vēstniecībām.)

Mēs vēl nezinām kādi šoreiz būs rezultāti un cik reizes svinēsim uzvaru, bet domāju, ka mūsu fani būs gatavi aizstāvēt un atbalstīt mūsu varoņus līdz galam. Es arī ceru, ka tie, kas ies ielās ar sarkanbaltsarkani krāsotām sejām un Latvijas karogu, atcerēsies, ka šis karogs ne tikai ir jāvicina uzvaras sajūsmā, bet viņiem ir pienākums nest to ar cēlu stāju. CNN taču skatās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!