Vai vēl pirms pāris nedēļām ārpus Vašingtonas un Aidaho kāds bija dzirdējis Larija Kreiga vārdu?

Kā tas iespējams, ka ASV senators atzīst savu vainu ar seksu saistītā apsūdzībā, un paiet gandrīz divi mēneši, iekams šī ziņa nonāk atklātībā?

Un kas gan tik daudzus, sākot ar Džordžu Maiklu un beidzot ar minēto Lariju Kreigu, tik ļoti vilina vīriešu tualetēs?

Tavā kabīnē vai manā?

Lidostu publiskajās tualetēs ik dienu apgrozās tik milzīgs ļaužu skaits, ka, neraugoties uz šo labierīcību pārziņu pašaizliedzīgajiem centieniem, tās ir tikpat kā neiespējami uzturēt nevainojami tīras.

Taisnību sakot, jābrīnās, ka kabīnes lidostu mazmājiņās nav krietni netīrākas. Daudzu restorānu, bāru un naktsklubu atejas mēdz būt krietni bēdīgākā stāvoklī. Taču šā vai tā – pat ja mēs runātu par Parīzes Ritz-Carlton tualetes kabīnēm ar marmora grīdu, tā diez vai tomēr ir pirmā vieta, kas nāktu prātā, iedomājoties par iespējamiem gadījuma rakstura sakariem.

Tā nebūtu pat simt septiņpadsmitā vieta.

Un tomēr izrādās, ka mazmājiņa ir iecienīta izvēle tiklab heteroseksuāļu, kā geju vidū. ("Internets ir pilns ar lapām, kurās uzskaitītas piemērotākās vietas geju mazmājiņas sakariem," ziņo žurnāls Newsweek.)

"Lidostas policijas pārvalde saņēmusi vairāku pilsoņu sūdzības un aizturējusi virkni personu saistībā ar seksuālām darbībām sabiedriskajā tualetē," sacīts policijas ziņojumā par Kreiga arestu Mineapolisas Sentpolas lidostā.

Divi svešinieki salaiž mazmājiņas kabīnē, kamēr pārējie apmeklētāji turpat aiz durvīm nodarbojas ar parasto tualetes darīšanu kārtošanu – šajā ainā tomēr ir kaut kas nožēlojams.

Deivs Karsnija, slepenpolicists, kurš Kreigu apcietināja, raksta: "Es iegāju vīriešu tualetē un devos [uz kabīni] telpas dziļumā. Citi, kas tobrīd uzturējās tualetē, to izmantoja paredzētajām vajadzībām." Visu cieņu Karsnijam, bet tas laikam gan nav tas, ko mēdz iztēloties, sapņojot par aizraujošo detektīva dzīvi. "Pie manas kabīnes ārpusē stāvēja padzīvojis baltais vīrietis ar sirmiem matiem. [..] Es redzēju, kā Kreigs skatās pa durvju spraugu. [..] Es varēju redzēt Kreiga zilās acis, kad viņš ielūkojās manā kabīnē."

Visi kopā: fui!

"Kreigs iegāja kabīnē [blakus manējai]. [..] Pulksten 12.15 Kreigs pieklaudzināja pie zemes ar labo kāju. Es zināju, ka tas ir signāls, ko izmanto personas, kas vēlas nodoties netiklai uzvedībai. [..] Kreigs [..] pavirzīja labo kāju tā, ka tā pieskārās manai kreisajai kājai manas kabīnes teritorijā.

Pulksten 12.17 es redzēju, kā Kreigs uz dažām sekundēm novelk ar roku gar kabīņu starpsienas apakšu. [..] Kreigs vēlreiz novilka roku [gar starpsienas apakšu]. [..] Tad Kreigs trešo reizi atkārtoja šo rokas kustību, kas ilga dažas sekundes.

Aptuveni pulksten 12.19 es pa kabīnes apakšu pastiepu roku ar savu policista apliecību. [..] Kreigs reaģēja, izsaucoties: Nē!"

Tas arī viss. Lūk, šie notikumi noveda pie ASV senatora atkāpšanās.

Ja viss tiešām norisinājās tā, kā apraksta detektīvs, nudien izklausās, ka tualetē notikušas pikantas lietiņas – bet kas gan tur noziedzīgs? Vai koķeti piebikstīt kādam ar kāju un rādīt kaut kādus mīklainus žestus ir nelikumīgi? (Ja nu vienīgi runa būtu par lūrēšanu pa spraugu. TO gan vajadzētu aizliegt ar likumu.)

Kreigs atzina sevi par vainīgu sabiedriskās kārtības traucēšanā – to gan viņš vēlāk nosauca par kļūdu; pagāja vairākas nedēļas, līdz beidzot gāja vaļā skandāls.

Demokrātu priekšstāvji turējās maliņā, bet republikānis Mits Romnijs paziņoja: "Tas ir pretīgi." Senators Džons Makkeins izteica viedokli, ka Kreigam būtu jāatkāpjas no amata.

Daudz tika apspriesti Kreiga balsojumi pret geju tiesībām un baumas, kas spieto ap viņa privāto dzīvi.

Pat paziņojot par savu aiziešanu no Senāta, Kreigs tomēr izteicās, ka neesot darījis itin nekā nepiedienīga. Viņa dēls ziņu aģentūrai AP apliecināja: "Tēva acīs es izlasīju, ka viss, ko viņš man stāsta, ir patiesība."

Kāpēc tad vajadzēja atkāpties? Ja reiz Kreigs nav izdarījis neko sliktu, viņam vajadzēja visus pasūtīt vienu māju tālāk. Pets Bjūkanans apgalvo, ka "liberālie mediji tīksminās par Kreiga krišanu nežēlastībā" un raksta: "Pat pieņemot, ka Kreigs tiešām dzīvojis slepenu dubulto dzīvi – vai tas viņu automātiski padara par divkosi, par viltvārdi? Vai ikviens alkoholiķis, kuram gadījies atgriezties uz vecā ceļa, ir divkosis, ja viņš mēģinājis brīdināt jauniešus no ļaunuma, ko atnes alkohols?"

Tātad Bjūkanana kunga pasaulē homoseksualitāte ir tāda pati slimība kā alkoholisms?

Tāpat kā alkoholiķis drīkst mesties uzbrukumā dzeršanas "ļaunumam", tā arī senatoram, kurš, iespējams, slēpj savu homoseksualitāti, ļauts rīkot krusta karus pret geju tiesību "ļaunumu". Tas zināmā mērā palīdz nojaust, kāpēc republikāņi tik ļoti vēlējās, lai Kreigs atkāpjas.

Tikai Kreigs, protams, nav nekāds gejs. Viņš atkāpās no amata milzu pārpratuma dēļ. Nu, protams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!