Finanšu ministrijas publiskotās IKP prognozes šim gadam ar katru reizi kļūst arvien drūmākas, un, ja pirms pusgada runājām par 5% kritumu, tad vakar izskanējusī informācija ir jau 12%.

Tomēr uzskatu, ka arī šī vēl ir gana optimistiska prognoze - ņemot vērā pašreizējo attīstības scenāriju, ārējās tirdzniecības bilanci un citus rādītājus, dažādu nozaru attīstības tendences utt., domāju, ka līdz gada beigām šis skaitlis būs tuvāk 20%. Lai arī krīze ir visur pasaulē, mēs Latvijā esam saņēmuši dubultsitienu, jo mums nāk klāt arī pašmāju krīze un neizlēmība, kas arī ekonomiskos rādītājus var tikai pasliktināt.

Mēs jau esam piedzīvojuši līdzīgus laikus 90.gadu sākumā, kad beidzās valsts (tolaik - Padomju Savienības) pasūtījumi un vienlaikus ar neatkarības atgūšanu sākās dažādi spekulatīvi darījumi, kas arī noveda pie lielām problēmām, - tolaik IKP saruka pat par 50%.

Negribētos domāt, ka tagad mūs sagaida tikpat skarba nākotne, tomēr, lai situāciju uzlabotu, nozarēs, kas spēj ražot, eksportēt un pelnīt, ir steidzami jāsāk veidot valsts akciju sabiedrības, piesaistot arī privāto kapitālu. To vidū noteikti ir lauksaimniecība, arī dažādas ražojošas nozares.

Tādējādi tiktu nodrošināta zināma kontrole un garantijas, ka atsevišķas nozares Latvijā vienkārši neizmirst, kā arī nodrošināts, ka šo nozaru radītie nodokļi tiek godprātīgi nomaksāti un paliek mūsu valsts budžetā, nevis ceļo uz citu valstu kasēm, kā šobrīd arvien vairāk dzirdams - ka pat lielie uzņēmumi ir gatavi pārreģistrēties kādās citās valstīs, kur ir tiem draudzīgāka nodokļu politika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!