Vides nevalstiskās organizācijas (NVO) pieprasa Vides ministram nekavējoši rīkoties, lai izskaustu piekrastes dabas iznīcināšanu dabas parkā „Pape" un Latvijas piekrastes teritorijā kopumā.
NVO uzskata, ka atbildīgo valsts institūciju bezdarbība ir iemesls pēdējo nedēļu notikumiem, kad cilvēku bezatbildīgas un nekontrolētas darbības rezultātā tika izraisīti divi ugunsgrēki dabas parkā "Pape". Ugunsgrēku postījumi aptver aptuveni 5ha augsto kāpu lieguma zonā, ES nozīmes NATURA 2000 teritorijā. Šis noziegums un nekontrolētā atpūtnieku darbība visā Latvijas piekrastes teritorijā, kā arī nelikumīgā apbūve kāpu zonā, vēlreiz apliecina to, ka valstī nav vienotas vides politikas vides jautājumu risināšanā, kas skar piekrastes teritoriju, arī Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju bez savas administrācijas, apsaimniekošanu, kontroli un attīstību.

Tāpat vides NVO uzskata par nepieņemamu, ka Vides ministrija nav izveidojusi vides komunikācijas sistēmu, kā rezultātā plašsaziņas līdzekļos tiek demonstrētas reklāmas ar ugunskuriem un transporta līdzekļiem kāpās, kas tieši aicina iedzīvotājus uz vides normatīvo aktu pārkāpumiem un tiesisko nihilismu, un kā rezultātā arī ir noticis augstāk minētais noziedzīgais nodarījums dabas parkā "Pape".

Vides NVO pieprasa Vides ministram:

  • uzņemties atbildību par izveidojušos situāciju un nekavējoties veikt konkrētus praktiskos pasākumus dabā, īstenojot koordinējošu rīcību un iesaistot pakļautās valsts vides institūcijas, vietējās pašvaldības, policiju u.c., lai izskaustu atpūtnieku nelikumīgo rīcību piekrastes teritorijā;
  • nekavējoties vērsties pie Radio un TV padomes, lai nākotnē novērstu vides normatīvo aktu pārkāpšanas popularizēšanu plašsaziņas līdzekļos.

Pasaules Dabas Fonda direktors U.Rotbergs
Papes ezera projekta direktors I.Mednis
Pāvilostas pelēkās kāpas aizstāvju grupas pārstāve G.Grimsta
Liepājas zaļā centra vadītāja I.Eistere
Nīcas VAK vadītājs I.Jeršovs


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!