Foto: F64
2013.gads paies intensīvās diskusijās par to, vai atteikties no ierastā lata un pievienoties eiro vai nē. Nesaukšu uzvārdus, bet mani uz šo rakstiņu iedvesmoja divu sabiedrībā zināmu ekonomistu publiska sarakste internetā. Viens – pārliecināts eiro piekritējs, bet otrs - noliedzējs. Abi viens otru uzrunāja par draugu un pat dārgo draugu. Lasot abu ekonomistu diskusiju, radās asociācija par diviem traktoristiem, kas apspriež, kāda veida kāpurķēdes labāk likt traktoram, vispār nediskutējot par mērķi – ietaupīt naudu, labāk apstrādāt lauku vai vispār iespēju tās nepirkt un nemainīt. Jau citā diskusijā pievienojas vēl kolhoza priekšsēdētājs, kas ir par ķēžu ātrāku nomaiņu un veterinārārsts, kas pārliecinoši pasaka, ka vieglās ķēdes ir tādas pavieglas un tādēļ kā surogātķēdes tās vispār ir saucamas par riteņiem.

Trešajā kursā studentiem ir studiju priekšmets ,,Pētnieciskā darba pamati", kurā tiek mēģināts ieskaidrot, ar ko mērķis atšķiras no uzdevumiem. Ne vienmēr tas izdodas. Šajā gadījumā - vai eiro ieviešana ir mērķis vai uzdevums? Uzdevums kāda augstāka mērķa sasniegšanai?

Vai varam par diskusiju mērķi uzstādīt iedzīvotāju labklājības paaugstināšanu? Cik dzirdēts sauklis! Kā to izmērīt? Piedāvāju - iekšzemes kopprodukts uz iedzīvotāju, kas izteikts pēc pirktspējas paritātes starptautiskajos dolāros (GDP PPP per capita, Int$). Šo rādītāju aprēķina un pat prognozē vismaz piecus gadus uz priekšu dažādas organizācijas un iestādes - Pasaules Banka, Starptautiskais Valūtas fonds u.c. Tālāk ir dota tabula, kurā ir dots š.g. oktobrī www.imf.org publicēto datu izvilkums.

Starptautiskā Valūtas fonda prognoze 2013. un 2017.gadam

Valsts

2013.gads

2017.gads




Igaunija

22 268

27 607

Lietuva

21 094

26 681

Latvija

19 075

24 305

Krievija

18 683

23 644

Baltkrievija

16 853

21 596


Šveice

46 233

52 166

Somija

37 261

42 396

Polija

21 673

26 273

Kazahstāna

14 899

20 255

Ukraina

  8 010

10 060

Armēnija

  5 882

  7 090


Bijušo PSRS republiku reitingā prognoze jaunajam gadam ir godpilnā trešā vieta aiz Igaunijas un Lietuvas. Uz papēžiem min Krievija un Baltkrievija. Pēc citu organizāciju aprēķiniem mums jau šodien ir 4. vieta un 2017. gadā tiek prognozēta 5. vieta. Man nav zināmas šo organizāciju atšķirīgās aprēķinu metodikas, bet skaidrs ir tas, ka Baltkrievijai tiek plānota strauja augšupeja un prognozes, ka Latvija paliks tur, kur tā ir pašlaik, un līdz ar to ieņems tikai piekto vietu. Kāds noteikti kļūdās. Vai aprēķinos ir izsvērti scenāriji, kas notiek, ja Latvija pievienojas eiro vai nepievienojas? Domāju, ka nē, jo mūsu politekonomiskais veidols ir ļoti prognozējams, un, neatkarīgi no tā, vai mums rokās būs vienas vai citas krāsas papīrīši, mūsu nodokļu apjoms, no tā izrietošā uzņēmējdarbības aktivitāte, prāta spējas, ambīcijas, pabalstu un pensiju apjomi, emigrējušo tautiešu atsūtītās naudas summas, šajā un iepriekšējās paaudzēs uzkrātais kapitāls un citi faktori paliks tādi, kādi tie ir, ar nelielām aizdevēju piešpricēm mūsu līmenis ir prognozējams.

Bet varbūt varam pierādīt, ka visi kļūdās? Izvirzām ambiciozu plānu ieņemt 1.vietu bijušo ,,brālīgo republiku saimē"! Teorētiski to varam. Bet tikai tad, ja sapratīsim, ka nevar paļauties uz runasvīru saukļiem par saulaino nākotni un Eiropas dzīves līmeni nākamajos desmit gados, gluži kā saukļos par nākamo paaudzi, kas dzīvos komunismā. Tā saukto Eiropas līmeni mums neredzēt kā savas ausis un par to nav arī ko runāt, bet, ja izvirzīsim pavisam pieticīgu mērķi - neatpalikt no Baltkrievijas, arī tas varētu būt labs sākums diskusijai par pāreju uz eiro vai palikšanu pie Latvijas lata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!