Gatavojoties cenu kāpumam pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), Igaunijas iedzīvotāji sākuši iepirkt un uzkrāt cukuru un citas preces, pirmdien vēsta laikraksts "Eesti Paevaleht".
Tartu veikala "Tirsi" maiņas vadītāja Tīna Nadele laikrakstu informēja, ka cilvēki sāka vairumā iepirkt cukuru tūlīt pēc referenduma par iestāšanos ES septembrī un straujā aktivitāte joprojām nav beigusies. "Dažkārt mums izveidojas garas cilvēku rindas," viņa sacīja.

Pēc Nadeles teiktā, lielākā daļa pircēju ir laucinieki un pensionāri.

Kopš pagājušā gada dienvidu Jegevas apriņķī cukura pārdošanas apjomi ir pieauguši par 30%, sacīja pārdevējs Marguss Piho.

Ziemeļaustrumu apriņķa Jehvi vairumtirdzniecības kompānijas "Affen" pārdošanas direktore Natālija Prudņikova sacīja, ka iedzīvotāji uzkrāj arī miltus un sāli. "Tas viss ir saistīts ar prognozēm par cenu celšanos un cilvēki arī skatās, cik daudz cenas cēlušās Latvijā un Lietuvā," viņa sacīja.

Tiek prognozēts, ka pēc Igaunijas iestāšanās ES cenas cukuram krasi celsies, jo tiks izbeigtas pašreizējās eksporta subsīdijas. Muitas nodevas paaugstinās cenas cukuram, kas tiek importēts no ES neietilpstošajām valstīm, piemēram, Ukrainas. Tiek prognozēts, ka kilograms cukura maksās 11-12 kronas (0,45-0,49 lati) pašreizējo 6-7 kronu (0,25-0,29 lati) vietā.

Kā ziņots, Igaunijā nepastāv cukurrūpniecība un tur bez ierobežojumiem tiek ievests ES brīvais jeb C kvotas cukurs, kas tiek subsidēts un kura cena ir daudz mazāka nekā šīs saldās vielas cena ES. "Tam ir zema cena, kurai nav nekāda sakara ar pašizmaksu," iepriekš aģentūrai LETA sacīja AS "Jelgavas cukurfabrika valdes priekšsēdētājs Jānis Blumbergs.

Nozares speciālisti uzskata, ka Latvijā pēc iestāšanās ES cukura cena būtiski nemainīsies, tā izlīdzināsies un visu šīs savienības dalībvalstu ražotājiem būs vienota. Līdz ar to Latvijas cukura pārstrādātājiem nebūs tādu grūtību piemēroties ES apstākļiem, kā Igaunijas cukura pārstrādātājiem.

Eiropas Komisija gan nesen paziņoja par iespējamo cukura tirgus reformu, prezentējot trīs variantus. Pirmais variants paredz pašreizējās politikas turpināšanu, otrais - pilnīgu cukura tirgus liberalizāciju, bet trešais - cukura cenu samazināšanu un ražošanas kvotu atcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!