Foto: AFP/Scanpix

Piektdien Norvēģijas tiesa nolasīja spriedumu par 77 cilvēku slepkavībām tiesātā ekstrēmista Andersa Beringa Breivika lietā. Breiviks ir atzīts par pieskaitāmu un notiesāts ar cietumsodu.

Tiesa Breiviku ir atzinusi par pieskaitāmu un piespriedusi tam maksimālo -  21 gadu ilgu cietumsodu ar iespēju termiņu pagarināt, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ekstrēmistu par pieskaitāmu vienprātīgi atzinuši pieci tiesneši, notiesājot to par terorismu un slepkavībām ar iepriekšēju nodomu.

Iepriekš Breiviks paziņoja, ka nepārsūdzēs notiesājošu lēmumu, ja tiesa atzīs viņu par pieskaitāmu.  

Jau vēstīts, ka apsūdzība pieprasīja, lai Breiviks tiktu noteikta piespiedu ārstēšanās psihiatriskajā slimnīcā, jo viņa pieskaitāmība nav skaidri pierādīta. Savukārt Breivika aizstāvība aicināja apsūdzēto attaisnot, jo viņš nav atzinis savu vainu, lai gan nenoliedz uzbrukumu sarīkošanu pagājušā gada 22. jūlijā.

Pats Breiviks uzstāja uz savu pieskaitāmību, baidoties no ieslodzīšanas psihiatriskajā slimnīcā, jo tas negatīvi ietekmētu viņa paustās idejas un 1500 lapaspušu biezā manifesta vēstījumu, kuru viņš publiskoja neilgi pirms teroraktu sarīkošanas, padarot to par slima cilvēka izdomājumiem. 

Ekspertu viedokļi par Breivika garīgo veselību dalās. Viena ekspertīzē ekstrēmistu atzina par nepieskaitāmu, bet otra par pietiekami saprātīgu, lai viņš varētu tikt tiesāts. Galīgo lēmumu bija jāpieņem tiesai. 


Breiviks pērn 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

Breiviks ir apsūdzēts par terorakta un apzinātu slepkavību īstenošanu. Maksimālais sods, kas draud par šādām apsūdzībām, ir līdz pat 21 gadu ilgs ieslodzījums, un šo termiņu var pagarināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!