Foto: AP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš joprojām nav atkopies pēc decembrī notikušās vēža operācijas, cieš no smagas elpceļu infekcijas saasināšanās, atsaucoties uz informācijas ministra Ernesto Viljegasa paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Šodien ir saasinājušās elpošanas problēmas," televīzijas pārraidē no Karakasas militārās slimnīcas pirmdien paziņoja Viljegass. Ministrs paskaidroja, ka Čevess iziet ķimījterapijas kursu un saņem papildus ārstēšanu. "Komandieris prezidents cieši turas pie Kristus un dzīvības, apzinoties grūtības ar ko saskaras un strikti ievērojot viņa mediķu komandas izstrādātajai programmai," teica ministrs.

Pēc 11. decembrī Kubā notikušās vēža operācijas 58 gadus vecais Čavess Venecuēlā atgriezās februārī, kur turpinot ārstēties Karakasā. Visu šo laiku prezidents nav publiski parādījies, valdība tikai februārī izplatīja pirmo fotogrāfiju ar sirgstošo prezidentu. Daudzi venecuēlieši pieprasa skaidrību un plašāku informāciju par prezidenta veselības stāvokli un spējām vadīt valsti.

Nedēļas nogalē Karakasas ielās izgāja simtiem studentu un opozīcijas pārstāvju, pieprasot informāciju par prezidenta veselību. Valdības pārstāvji paziņoja, ka Čavess vada valsti no slimnīcas gultas, tikmēr viceprezidents Nikolass Maduro pagājušajā nedēļā paziņoja, ka komandieris cīnās par savu dzīvību.

Čavess, kas jūlijā nosauca sevi par "pilnīgi" izveseļojušos no vēža, 7.oktobrī tika ievēlēts prezidenta amatā uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam. Viceprezidents Nikolass Maduro, kurš pēdējos sešus gadus bijis ārlietu ministra amatā, pēc šīm vēlēšanām tika iecelts par viceprezidentu un pašlaik pilda abus amatus.

Veselības problēmu dēļ Čavess nevarēja piedalīties inaugurācijas ceremonijā, kas bija paredzēta 10. janvārī, lai sāktu savu ceturto prezidentūras termiņu. Venecuēlas parlaments un Augstākā tiesa nolēma atlikt inaugurāciju, līdz prezidenta veselības stāvoklis uzlabosies.

Tikmēr opozīcija uzskata, ka ilgstošās prezidenta prombūtnes dēļ Nacionālās asamblejas spīkeram būtu jāpārņem vadība un 30 dienu laikā jāsarīko jaunas prezidenta vēlēšanas.

Pirmo reizi par saslimšanu ar vēzi Čavess paziņoja 2011. gada jūnijā, kopš tā laika viņš ir pārcietis četras operācijas. Precīzi dati par slimības raksturu un audzēja atrašanās vietu ķermenī nav publiskoti, bet, domājams, tas ir iegurņa zonā, norāda BBC. Pirms ceturtās operācijas Venecuēlas ārsts Hosē Rafaels Markina intervijā Kolumbijas radiostacijai RSN paziņoja, ka Čavesam esot atlicis dzīvot ne vairāk par diviem vai trim mēnešiem. Ārsts sacīja, ka ir nepieciešama steidzama ķirurģiska iejaukšanās, jo Čavesa veselības stāvoklis krasi pasliktinājies, viņš zaudējis samaņu un jutis asas sāpes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!