Foto: Reuters/Scanpix
Trešdien tiesas priekšā stāsies bijušais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks, kuram izvirzītas apsūdzības korupcijā un slepkavībās.

83 gadus vecajam Mubarakam tiesas priekšā būs jāstājas kopā ar diviem saviem dēliem - Alā un Gamalu. Starp apsūdzētajiem ir arī bijušais iekšlietu ministrs Habibs al Adlijs un seši augstākie policijas virsnieki.

Aizmuguriski tiesāts tiks arī Mubaraka tuvs līdzgaitnieks un uzņēmējs Huseins Salems.

Paredzēts, ka prāva sāksies plkst. 10.00 pēc Latvijas laika vienā no policijas akadēmijas auditorijām, kas atrodas Kairas priekšpilsētā un īpaši aprīkota ar apsūdzētajiem paredzētu lielu būri.

Visi apsūdzētie tiek vainoti par miljoniem dolāru lielu summu piesavināšanos un par rīkojumu došanu šaut uz protestētājiem janvāra sacelšanās laikā.

Atļauju iekļūt tiesas zālē saņēmuši aptuveni 600 juristu un žurnālistu, bet drošību prāvas norises vietā uzturēs vairāk nekā 1000 policistu un karavīru.

Mubaraks vairākus mēnešus atradies arestā vienā no Šarmelšeihas slimnīcām, kur viņam tiek sniegta medicīniskā palīdzība pēc pieredzētās sirdslēkmes.

Mubaraka advokāts Farids al Dībs apgalvo, ka bijušā prezidenta veselības stāvoklis viņam neļauj stāties tiesas priekšā, kā arī noliedz, ka viņš būtu devis rīkojumu šaut uz demonstrantiem.

Mubaraka režīmam cenšoties apspiest sacelšanos, līdz 11.februārim, kad ilggadējais prezidents, piekāpjoties pieaugošajam spiedienam, beidzot amatu pameta, tika nogalināti vairāk nekā 850 cilvēki.

Vairāki Mubaraka režīma ministri jau ir notiesāti par korupciju, tostarp Adlijs, kuram tika piespriests 12 gadus ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!