Foto: Reuters/Scanpix
Ķīnas aklais disidents Čeņs Guančens medijiem paziņojis, ka vēlas doties uz ASV, jo baidās par savu dzīvību. ASV vēstniecību Pekinā disidents esot pametis pēc tam, kad Ķīnas amatpersonas draudējušas viņa sievai un bērniem. Šīs ziņas gan neapstiprina ASV vēstniecība un viņa advokāts, vēsta raidsabiedrība BBC.

Čeņš Guančens, kurš ASV vēstniecībā patvēries pēc tam, kad izbēga no mājas aresta, trešdien to atstāja.

Disidents vēstniecību atstājis pēc tam, kad saņēmis garantijas savai drošībai, informē viņa advokāts Li Džinsongs. Disidents advokātam esot stāstījis, ka tagad viņam ir "īsta brīvība", viņa tiesības aizsargājot Ķīnas likumi un, ka viņš ir "brīvs pilsonis", stāsta aizstāvis.

Pats Čeņs Guančens gan medijiem pastāstījis, ka ASV vēstniecību pametis pēc tam, kad saņemti draudi par viņa sievas un bērnu drošību. Viņš vēloties pamest Ķīnu, jo viņa tiesības un drošība "šeit nevar tikt nodrošināta". "Es gribētu teikt prezidentam Obamam - lūdzu, dari visu, ko vari, lai dabūtu ārā mūsu ģimeni," disidents pavēstījis raidsabiedrībai CNN.

To, ka uz disidentu būtu izdarīts spiediens, noliedz ASV vēstnieks ķīnā Gerijs Locke. "Es varu jums nepārprotami pateikt, ka viņš netika piespiests aiziet [no vēstniecības]. Viņš bija sajūsmā un vēlējās doties prom," teica vēstnieks.

Ziņas, ka disidents varētu būt piespiests pamest vēstniecību noliedz arī ASV Valsts departaments. "Nevienā brīdī ASV amatpersonas nav runājušas ar Čeņu par fiziskiem vai juridiskiem draudiem viņa sievai un bērniem, un neviena Ķīnas amatpersona nav draudējusi mums vai caur mums," teica Valsts departamenta pārstāvis Marks Toners.

Jau vēstīts, ka Čeņš Guančens 22. aprīlī izmucis no mājas aresta Šandongas provinces Dongšiu pilsētā. Vēlāk aktīvisti ziņoja, ka disdents slēpjas ASV vēstniecībā Pekinā. 2. maijā dissidents ASV vēstniecību atstājis

Čeņš Guančens, kurš pazīstams kā "aklais jurists", mājas arestā atrodas jau gandrīz 20 mēnešus, kopš 2010. gadā viņu atbrīvoja no cietuma. Kopumā cietumos vai mājas arestā viņš pavadījis jau septiņus gadus. Disidents redzi zaudēja bērnībā un viņam nav oficiālas juridiskās izglītības, jo akliem cilvēkiem Ķīnā nav iespējas apmeklēt koledžu. 

Čeņš Guančeņš ir pazīstams ar to, ka norādījis uz pārkāpumiem Ķīnas "viena bērna" politikā un apsūdzējis Šandongas amatpersonas par 7000 sieviešu piespiedu sterilizēšanu vai abortu izdarīšanu tām. Viņš arī konsultējis zemniekus strīdos par zemi un aicinājis uz labāku attieksmi pret invalīdiem. 

Čeņs Guančens kļuvis populārs visā pasaulē, skaidro BBC. Atbrīvot disidentu vairākas reizes ir aicinājusi ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!