Foto: AFP/Scanpix

Pārbaudēs gūts apstiprinājums, ka Sīrijā kaujās izmantota zarīna gāze, un aizvien vairāk pierādījumu apliecina, ka ķīmiskos ieročus Sīrijā pielieto režīma spēki, trešdien pavēstīja Lielbritānija.

Pēc Londonas rīcībā esošās informācijas, pastāv "liela iespējamība", ka atbildība par ķīmisko ieroču izmantošanu gulstas uz Sīrijas režīmu.

"Pārbaudot no Sīrijas iegūto materiālu, apstiprināta zarīna" gāzes pielietošana, skaidroja Lielbritānijas valdības pārstāvis. "Aizvien palielinās ierobežotas, taču pārliecinošas informācijas daudzums, kas liecina, ka režīms izmantojis - un turpina izmantot - ķīmiskos ieročus, tostarp zarīnu."

"Šaubas turpina samazināties. Tas ir ārkārtīgi satraucoši. Ķīmisko ieroču pielietošana ir kara noziegums," piebilda pārstāvis, aicinot Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu ļaut ANO izmeklētājiem netraucēti strādāt Sīrijā.

Arī Francija ieguvusi pierādījumus par zarīna gāzes izmantošanu Sīrijā.

Francija ir pārliecināta, ka nāvējošā nervu gāze Sīrijas konflikta laikā izmantota vairākkārt, atsaucoties uz laboratorijas izmeklējumiem, otrdien paziņoja Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss.

ANO izmeklētāji iepriekš atzina, ka ir nopietns pamats domāt, ka šādus ieročus izmantojušas abas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses - gan Sīrijas prezidenta Asada spēki, gan nemiernieki.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 94 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!