Foto: Itar-Tass/Scanpix
Aizejošais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs solījis vēl izvērtēt vairākas premjera Vladimira Putina īstenotās un daudz kritizētās reformas, tostarp valsts vēlēšanu sistēmā, ceturtdien vērsta BBC.

Medvedevs, kurš ceturtdien pēdējo reizi ar uzrunu uzstājās Krievijas Valsts domē, sacīja, ka vajadzētu atjaunot gubernatoru un republiku vadītāju ievēlēšanu tiešās vēlēšanās. Šādu kārtību Putins, būdams prezidents, 2004.gadā atcēla, norāda BBC.

Prezidents rosinājis samazināt līdz 300 nepieciešamo parakstu skaitu, lai varētu kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās. Savukārt kandidātiem, kuru pārstāvētās partijas nav ievēlētas Krievijas parlamentā, vajadzētu savākt 100 000 parakstu, šobrīd tie ir divi miljoni parakstu.

Viņš arī rosinājis atvieglot politisko partiju reģistrāciju. Viņš gan norādījis, ka reformām vēlēšanu sistēmā spēkā jāstājas reizē ar nākamajām vēlēšanām.

Medvedevs norādījis, ka ideja par vēlēšanu sistēmas maiņu Krievijā viņam radusies pēc iedzīvotāju protestiem par Krievijas Valsts domes vēlēšanām. Taču viņš atkāroti uzsvēra, ka vēlēšanas notikušas godīgi, un norādīja, ka to rezultātu neatcels.

Jau vēstīts, ka Medvedevs pēdējo reizi prezidenta amatā uzstājies domē. Prezidenta vēlēšanas Krievijā notiks 4.martā, un pēc tām prezidenta krēslā iecerējis atgriezties premjerministrs Vladimirs Putins, kura kandidatūru izvirzījusi valdošā partija "Vienotā Krievija".

Liberāldemokrātiskā partija par kandidātu prezidenta amatam izvirzījusi savu līderi Vladimiru Žirinovski, bet partija "Taisnīgā Krievija" - savu faktisko līderi Sergeju Mironovu. Par nodomu kandidēt prezidenta vēlēšanās paziņojis arī miljardieris Mihails Prohorovs. Savukārt Krievijas Federācijas Komunistiskā partija sestdien par savu kandidātu martā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās izvirzīja partijas līderi Genadiju Zjuganovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!