Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas Augstākā tiesa trešdien atbalstīja Nacionālās asamblejas (parlamenta) lēmumu atlikt prezidenta Ugo Čavesa inaugurāciju uz jaunu amata termiņu, līdz viņam ceremonijā ļaus piedalīties veselības stāvoklis.

Saskaņā ar konstitūciju prezidenta inaugurācijai ir jānotiek 10.janvārī Nacionālajā asamblejā, taču Augstākā tiesa paziņoja, ka tā var notikt vēlāk Augstākajā tiesā, jo arī šādu iespēju paredz konstitūcija.

"Amatā atkārtoti ievēlētā prezidenta zvēresta nodošana var notikt pēc 10.janvāra Augstākajā tiesā, ja tā nenotiks šajā datumā Nacionālajā asamblejā," teikts Augstākās tiesas lēmumā.

Venecuēlas Nacionālā asambleja (parlaments) otrdien izpildīja prezidenta Čavesa lūgumu atlikt ceturtdien plānoto inaugurāciju uz jaunu prezidentūras termiņu, ļaujot viņam vēlāk dot amata zvērestu Augstākajā tiesā.

58 gadus vecais Čavess turpina ārstēties Kubā, jo viņš cieš no elpošanas mazspējas kā komplikācijas, kas radusies no nopietnas plaušu infekcijas pēc decembrī veiktās vēža operācijas.

Viceprezidents Nikolass Maduro vēstulē parlamentam apstiprināja, ka Čavess slimības dēļ ceturtdien nevarēs ierasties uz inaugurāciju parlamentā, lai tam dotu amata zvērestu. "Saskaņā ar mediķu komandas ieteikumu .. pēcoperācijas atveseļošanās procesam jāturpinās pēc šī gada 10.janvāra, tāpēc viņš nevarēs šajā datumā ierasties Nacionālajā asamblejā," teikts vēstulē, kuru nolasīja Nacionālās asamblejas spīkers Diosdado Kabeljo.

Vēstulē arī bija teikts, ka atbilstoši konstitūcijas 231.pantam Čavess dos amata zvērestu vēlāk Augstākajā tiesā.

Parlaments nolēma dot Čavesam tik daudz laika, cik nepieciešams, lai viņš atveseļotos.

Opozīcija ir aicinājusi Augstāko tiesu iejaukties, lai netiktu pārkāpta konstitūcija, kas paredz, ka prezidenta vēlēšanu uzvarētājam jāstājas prezidenta amatā 10.janvārī, dodot zvērestu Nacionālajai asamblejai (parlamentam). Ja viņš kādu iemeslu dēļ to nevar izdarīt, tad zvērests jādod Augstākajai tiesai. Konstitūcijā nav precizēta iespēja atlikt inaugurācijas termiņu.

Konstitūcija paredz, ka 30 dienu laikā ir jāsarīko jaunas vēlēšanas, ja ievēlētais prezidents mirst vai pastāvīgi nespēj pildīt amata pienākumus pirms stāšanās amatā vai pirmo četru no sešiem amata termiņa gadiem laikā.

Čavess 7.oktobrī tika pārvēlēts prezidenta amatā, neskatoties uz viņa ilgstošo cīņu ar vēzi un spēcīgo opozīciju viņa 14 gadus ilgušajai valdīšanai Venecuēlā.

Tomēr publiski viņš nav bijis redzams kopš 11.decembra, kad Kubā Čavesam veica ilgu un sarežģītu operāciju saistībā ar vēža atgriešanos. Venecuēlas amatpersonas ir atzinušas, ka Čavesa veselības stāvoklis ir sarežģīts.

Čavesam 2011.gadā tika diagnosticēts vēzis, un viņam Kubā ir veiktas vairākas operācijas, no tām pēdējā - 2012.gada decembrī. Viņš Kubā ir izgājis daudzus ķīmijterapijas un radiācijas terapijas kursus. Venecuēlas prezidents neatklāj, kāds vēzis viņam ir, bet ASV laikraksts "Wall Street Journal" ziņoja, ka tas ir resnās zarnas vēzis.

2012.gada jūnija sākumā Čavess paziņoja, ka rentgena un magnētiskās rezonanses pārbaudēs konstatēts, ka pēc radioterapijas Kubā viņam vairs neesot vēzis. Dažas dienas pēc tam viņš reģistrējās par kandidātu 7.oktobrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām, kurās tika ievēlēts uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam.

Čavess ir Venecuēlas prezidents kopš 1999.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!