Teroristu grupējums "Islāma valsts" (IS) publicējis video, kurā redzams, kā džihādisti ar buldozeriem, sprāgstvielām un hidrauliskajiem āmuriem burtiski iznīcina 2000 gadus vecu asīriešu pilsētu Nimrūdu. Netālu no teroristu pārņemtās Mosulas esošā pilsēta tika uzskatīta par vienu no vērtīgākajiem UNESCO kultūras mantojumiem Irākas teritorijā.

Video redzams, kā kaujinieki Nimrūdā sākotnēji ar āmuriem un buldozeriem iznīcina atsevišķus lielākus skulpturālus veidojumus un rakstus, kuri iekalti ēku sienās pirms vairākiem tūkstošiem gadu, bet vēlāk ar milzīgu daudzumu sprāgstvielu visu pilsētiņu uzspridzina, tās vietā atstājot bedri.

Video publicēts kā atbilde Irākas Senlietu ministra paziņojumam, ka IS rokās nonākušajā pilsētā esošās skulptūras ir apdraudētas. Vēlāk kāds anonīms avots aģentūrai AP apstiprināja, ka tās visas ir unikāli oriģināli.

Iepriekš teroristi ar āmuriem iznīcināja pieminekļus arī Mosulas muzejā, tomēr vēlāk tika atklāts, ka tās lielākoties bijušas tikai ģipša skulptūras, un oriģināli esot drošībā.

Nimrūdas pilsēta dibināta jau 13. gadsimtā pirms mūsu ēras. Tā bija daļa no Asīrijas Impērijas, kura stiepās no Vidusjūras līdz Kaspijas jūrai. Tā bija viena no sava laika attīstītākajām civilizācijām, un šī pilsēta, kura tika atklāta 20. gadsimtā, tika uzskatīta par vienu no labākajām tās liecībām.

Nimrūda pirms to pārņēma "Islāma valsts":

Džihādisti jau iepriekš ziņojuši, ka šīs senlietas uzskata par islāma zaimošanu. Viņu pašpasludinātā kalifāta teritorijā Irākas ziemeļos un Sīrijā jau ilgstoši tiek iznīcinātas kultūrvēsturiskas vietas un pieminekļi, kā arī dažādu konfesiju dievnami, kuri neatbilst viņu sludinātajai ideoloģijai.

Aprīļa sākumā publicēts arī video, kurā tik iznīcinātas citas vēsturiskas pilsētas - Hatras - drupas. Tāpat iznīcinātas arī vairākas lielākas Mosulas bibliotēkas, kā arī sadedzināts vairums tajā esošo grāmatu.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā.

Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, pērn straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!