Krimā svētdien notika referendums par Ukrainas sastāvā esošās pussalas pievienošanos Krievijai, kuru atspoguļo arī "Vice" dokumentālisti. Viņu veidotajā sižetā iekļuvusi arī Eiroparlamenta deputāte no Latvijas – Tatjana Ždanoka, kura Krimā bija ieradusies novērot balsošanas norisi.

Sižeta sākumā "Vice" aptaujā balsotājus vēlēšanu iecirknī Simferopolē, kuri pauž atbalstu Krimai Krievijas sastāvā un izsaka cerību uz labāku dzīvi Maskavas paspārnē. Kāds vecāks kungs norāda, ka viņa sapnis bija nodzīvot līdz brīdim, kad "Krima atgriezīsies Krievijā".

Ja Simferopoles balsošanas iecirknis ir ļaužu pilns, citāda aina atklājas kādā iecirknī Krimas tatāru apdzīvotā pussalas reģionā. Te balsot ierodas vien retais, jo Krimas tatāri referendumu boikotē.

Filmas veidotāji apciemo arī Krievijas karavīru uzraudzītu Ukrainas armijas bāzi, kuras karavīriem valdība nav devusi rīkojumu piedalīties referendumā.

Krimas valdība ir uzaicinājusi referenduma novērotājus no visas Eiropas, bet viņi pārsvarā ir "eiroskeptiķi un Putina atbalstītāji", stāsta "Vice" žurnālists (video no 10:10). Novērotāju rindās redzama arī Eiroparlamenta deputāte no Latvijas Tatjana Ždanoka.

Referenduma novērotāji stāsta, ka Krimā "nav redzējuši nevienu bruņotu cilvēku". "Vice" intervēts novērotājs no Austrijas apgalvo, ka nav redzējis nevienu karavīru, lai gan "Vice" norāda, ka, esot Krimā, viņi ir redzējuši karavīrus it visur.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir redzams šeit.

Šajā nedēļas nogalē Ždanoka kopā ar savu politisko domubiedru, kādreizējo Saeimas deputātu Miroslavu Mitrofanovu bija devusies uz Krimu novērot referenduma par pussalas pievienošanu Krievijai norisi. Pagaidām portālam "Delfi" nav izdevies sazināties nedz ar Ždanoku, nedz ar Mirofanovu.  

Eiroparlamenta Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupai piederošā Ždanoka, kas ievēlēta no "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saraksta, pagājušajā nedēļā Rīgā piedalījās piketā "Krimas atbalstam", kurā pausts atbalsts reģiona pievienošanai Krievijai.

Fotogrāfijas internetā liecina, ka Ždanoka ir piedalījusies arī organizācijas "Суть времени", kuras mērķis ir PSRS atdzimšana, ārkārtas salidojumā.

Jau vēstīts, ka Ukrainā ietilpstošajā Krimas Autonomajā Republikā 16. martā notika referendums par pussalas pievienošanos Krievijai. Vēlmi saistīt savu nākotni ar kaimiņvalsti izteikuši 97% balsotāju.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

ES un ASV pirmdien apstiprināja sankcijas pret virkni augsta ranga Krievijas un Krimas amatpersonām.

Vēstīts, ka Krima kopš 28. februāra faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku. 

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedz, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!