Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien paziņoja, ka ir realizējusi savu trešo pazemes kodolizmēģinājumu, apstiprinot Dienvidkorejas teikto. Phenjana uzsver, ka tests ir noticis "perfektā veidā" un tajā ir izmēģināta "miniatūra" ierīce, vēsta raidsabiedrība BBC.

Phenjanas paziņojums izskanējis trīs stundas pēc tam, kad Dienvidkoreja fiksēja mākslīgu zemestrīci Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā.  "Ir apstiprināts, ka kodolizmēģinājums, kas noticis augstā līmenī, drošā un perfektā veidā, izmantojot miniatūru un vieglāku kodolierīci ar varenāku eksplozijas spēku nekā iepriekš, nav radījis nekādu negatīvu iespaidu uz apkārtējo ekoloģisko vidi," informē valsts ziņu aģentūra KCNA.

Pirms tam otrdien Seula paziņoja, ka ir noticis Phenjanas trešais kodolizmēģinājums, par ko iepriekš esot brīdināta Ķīna, Dienvidkoreja un ASV. Par plānotu "augsta līmeņa" kodolizmēģinājumu Phenajna paziņoja janvārī, neilgi pēc decembrī notikušās tālas darbības rādiusa raķetes palaišanas. Pirms tam Ziemeļkoreja kodolizmēģinājumus ir veikusi 2006. un 2009. gadā.

Phenjanas paziņojums, ka ir izmēģināta "miniatūra" ierīce ar lielāku spēku, domājams, satrauks ārvalstis, jo tas varētu nozīmēt, ka Ziemeļkoreja tuvojas tam, lai izgatavotu tālas darbības ballistiskajām raķetēm piemērotas kodolgalviņas.

Kodolizmēģinājumu jau nosodījis ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, uzsverot, ka tas ir "klajš un draudīgs" ANO rezolūcijas pārkāpums un "dziļi destabilizējoša" provokācija. Phenjanai kopš 2006. un 2009. gada kodoltestiem ir aizliegti kodol un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumi. ANO Drošības padome pastiprināja pret Phenjanu vērstās sankcijas pēc decembrī notikušās raķetes ar satelītu palaišanas, kurā Ziemeļkorejas kaimiņi un Rietumvalstis saskatīja slēptu starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu.

Otrdien uz ārkārtas sēdi Ņujorkā sanāks ANO Drošības padome. Ārkārtas tikšanās neilgi pēc kodolizmēģinājuma jau sasaukušas Dienvidkorejas un Japānas valdības.

"Tie ir nepieņemami draudi drošībai Korejas pussalā un Ziemeļaustrumāzijā, un izaicinājums visai starptautiskajai sabiedrībai," paziņoja Dienvidkorejas prezidenta nacionālās drošības padomnieks Čuns Jongs Vū.

Japānas premjers Sindzo Abe norāda, ka valdība apsvērs "visus iespējamos veidus, kā risināt šo jautājumu". ASV, Dienvidkoreja un Japāna iepriekš brīdināja Phenjanu neveikt kodolizmēģinājumu, brīdinot par sekām. Nepatiku izrādīja pat Ziemeļkorejas tuvākā partnere - Ķīna.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja otrdien veica savu trešo kodolizmēģinājumu, iepriekš par to brīdinot Ķīnu un ASV, paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija. Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija arī paziņoja, ka šī kodolizmēģinājuma jauda bija sešas vai septiņas kilotonnas.

Neilgi pirms tam bija ziņots, ka Dienvidkoreja otrdien konstatējusi mākslīgu zemestrīci Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā un ka tā var būt kodolizmēģinājums, kuru Ziemeļkoreja bija draudējusi veikt. Arī Japāna un Ķīnaatzina, ka šī zemestrīce atšķiras no normālas zemestrīces.

Mākslīgā zemestrīce ar stiprumu no 4,9 līdz 5,2 magnitūdām tika konstatēta Kildžu apriņķī, kur atrodas Pungjeri kodolizmēģinājumu poligons.

Ziemeļkoreja jau vairākas nedēļas ir draudējusi veikt "augstāka līmeņa" kodolizmēģinājumu, neraugoties uz ANO Drošības padomes brīdinājumiem, ka tas izraisītu nopietnas sekas. Ziemeļkoreja līdz šim bija veikusi divus kodolizmēģinājumus 2006. un 2009.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!