Foto: AP/Scanpix
Ziemeļkoreja ir paziņojusi datus par decembrī plānoto tālas darbības rādiusa raķetes palaišanu, paziņojusi ANO Kuģniecības aģentūra. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Raķeti plānots palaist no desmitā līdz 22. decembrim, laika posmā no septiņiem rītā līdz 12 dienā pēc vietējā laika, atsaucoties uz Starptautisko Kuģniecības organizāciju, ziņo BBC.

Ziemeļkorejas skaidro, ka ar raķeti paredzēts nogādāt kosmosā Zemes novērošanas satelītu. Phenjanas plānus, kas seko neveiksmīgajam raķetes startam aprīlī, ar asu kritiku uztvēra Dienvidkoreja, Japāna, ASV un ANO.

Krievija un Ķīna aicināja Phenjanu pildīt savas saistības pret ANO un ievērot ballistisko raķešu izmēģinājumu aizliegumu.

Trīs posmu raķete lidos uz dienvidiem, pirmais posms iekritīs jūrā pie Dienvidkorejas dienvidu piekrastes, bet otrais posms uz austrumiem no Filipīnām, liecina Phenjanas sniegtie dati.

Raķete, tāpat kā aprīlī, lidos netālu gar Japānas Okinavas salu. Japānas valdība jau izvieto pretraķešu aizsardzības sistēmas gadījumam, ja raķete novirzītos no trajektorijas, norāda BBC. 

Jau vēstīs, ka Ziemeļkoreja paziņoja par plāniem decembrī palaist tālas darbības raķeti. Ziemeļkorejas Kosmosa tehnoloģijas komitejas paziņojumā, kuru izplatīja KCNA, teikts, ka ar šo raķeti ir iecerēts palaist kosmosā Zemes novērošanas satelītu.

Paziņojumā sacīts, ka zinātnieki ir izanalizējuši kļūdas, kuru dēļ cieta neveiksmi satelīta palaišanas mēģinājums aprīlī. Toreiz ASV un ANO apsūdzēja Ziemeļkoreju, ka faktiski tas bijis slēpts trīspakāpju starpkontinentālās ballistiskās raķetes "Taepodong-3" izmēģinājums.

"Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas zinātnieki un tehniķi izanalizēja kļūdas, kuras tika pieļautas iepriekšējā palaišanas reizē aprīlī un padziļināja darbu, lai uzlabotu satelīta un nesējraķetes uzticamību un precizitāti," uzsvērts paziņojumā.

Ar neveiksmi aprīlī beidzās Ziemeļkorejas iepriekšējais mēģinājums palaist kosmosā raķeti ar satelītu. Toreiz Rietumvalstis uzskatīja, ka satelīta palaišana ir maskēt mēģinājums izmēģināt tālas darbības ballistisko raķeti, kas būtu piemērota kodolgalviņas transportēšanai. ANO Drošības padomes rezolūcija aizliedz Phenjanai jebkādas ar ballistisko raķešu programmām saistītas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!