Foto: Shutterstock
Jelgavas novada pašvaldība iecerējusi jaundzimušajiem piešķirt piemiņas dāvanu - īpaša dizaina tīra sudraba monēta ar zīdaiņa pēdiņu nospiedumiem reversā un Jelgavas novada ģerboni aversā.

Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietniece Aija Tračuma skaidroja, ka pagājušajā gadā Jelgavas novada pašvaldība lēma par 50 latu liela piedzimšanas pabalsta piešķiršanu katram jaundzimušajam. Komplektā ar šo pabalstu jau sākotnēji vēlējāmies nonākt pie vienojoša koncepta piemiņas zīmes pasniegšanai.

"Savā ziņā noteikti gribējām atšķirties, bet tajā pat laikā dāvināt kaut ko ļoti vērtīgu, tiešām simbolisku un pašos pamatos noderīgu visos laikos. Par pamatu ņēmām tieši dainu tekstu, ka mazuļa vecākiem šūpulī vēl likt "maizīti, naudiņu un gudro padomiņ'". Varam paļauties, ka vecāki mazulim nodrošina gan ēdienu, gan padomu, bet pašvaldība šūpulī var likt laimes vērdiņu jeb naudu, lai mazais aug turīgs un dāsns.

Tieši ar šādu moto esam izstrādājuši dizainu sudraba monētai, kurai aversā ir Jelgavas novada ģerbonis, bet reversā - divas zīdaiņa pēdiņas un teksts "Nes Jelgavas novada vārdu pasaulē!" skaidroja Tračuma.

"Tiklīdz mazulis ir piedzimis, simboliski varam uzskatīt, ka viņa pēdu nospiedums novada zemē ir noticis. Tālāk atliek rūpēties, lai viņš kā pilntiesīgs novada iedzīvotājs godam nes novada vārdu pasaulē. Tieši tāpēc monētu rotā šāds vēlējuma teksts," skaidroja Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anda Strautniece.

Piemiņas dāvanu jeb monētu kārbiņā, sākot ar nākamo gadu, paredzēts piešķirt katram jaundzimušajam, kuram vismaz viens no vecākiem ne mazāk kā 12 pēdējos mēnešus pirms bērna piedzimšanas pamata dzīvesvietu ir deklarējis Jelgavas novada administratīvajā teritorijā. Pagaidām plānots, ka reizi ceturksnī saskaņā ar novada Dzimtsarakstu nodaļas iesniegto sarakstu noritēs īpašs pasākums jaunajiem vecākiem, kurā Jelgavas novada pašvaldības vadība pasniegs īpašo velti.

Uz šā gada 1.decembri Jelgavas novada administratīvajā teritorijā piedzimšanas pabalstam pieteiktas 226 ģimenes, un tas veido izmaksu kopsummu 11 300 latu apmērā, informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Ja Jelgavas novada dome lēmumprojektu atbalstīs domes sēdē 28.decembrī, piemiņas zīmju izgatavošanai tiks sludināta iepirkuma procedūra. Šo lēmumprojektu jau skatīja novada domes apvienotajā komiteju sēdē 21.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!