Šonedēļ aprit 20 gadi kopš Latvija ir pievienojusies Ziemeļatlantijas līguma organizācijai jeb NATO. Tagad, Krievijai turpinot asiņaino karu pret Ukrainu, NATO apņemšanās aizsargāt katru no dalībvalstīm tiek pakļauta ļoti rūpīgai uzmanībai. Kā vērtēt Krievijas draudus konfrontācijai ar NATO un kādi mājasdarbi NATO un Latvijai ir jāpaveic, lai būtu gatavi aizstāvēties? Par šiem jautājumiem "Delfi TV" ēterā ceturtdien, 28. martā, šoreiz divas sarunas - intervija ar NATO Militārās komitejas priekšsēdētāju admirāli Robu Baueru, kā arī tiešraidē - saruna ar Latvijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku NATO Māri Riekstiņu.

Admirālis Bauers ir NATO vecākais militārais virsnieks. Viņa loma NATO tiek raksturota kā kanāls, pa kuru NATO sabiedroto aizsardzības vadītāju ieteikumi nonāk līdz politisko lēmumu pieņēmējiem. Viņš arī sniedz norādījumus sabiedroto spēku virspavēlniekiem Eiropā, Sabiedroto spēku transformācijas augstākajam komandierim un Starptautiskā militārā štāba ģenerāldirektoram. Bauers līdz 29. martam atrodas vizītē Latvijā, kur viņš tiksies ar Latvijas vadošajām amatpersonām, kā arī apmeklēs Latvijas dalības NATO 20. gadadienai veltītos pasākumus. Intervijā "Delfi" Olga Dragiļeva ar Baueru sarunājās par Krievijas draudiem, NATO gatavību aizstāvēties un atbalstu Ukrainai. 

Raidījuma turpinājumā Dragiļeva sarunāsies ar ilggadējo Latvijas Republikas ārlietu dienesta diplomātu Māri Riekstiņu, kurš, būdams Ārlietu ministrijas valsts sekretārs, vadījis vairākus Latvijas ārpolitikai svarīgus procesus, tai skaitā 2004. gadā bijis arī Latvijas Republikas delegācijas iestāšanās sarunām ar NATO vadītājs. Vēlāk Riekstiņš bijis arī Latvijas vēstnieks ASV, dažus gadus aktīvi darbojies politikā kā "Tautas partijas" politiķis, bet pēc tam atgriezies diplomātiskajā dienestā kā Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO. 2017. gada augustā viņš kļuva par Latvijas vēstnieku Krievijas Federācijā, un šajā amatā darbojās līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā. Pērn jūlijā Riekstiņš atkārtoti kļuva par Latvijas patstāvīgo pārstāvi NATO.

Intervijā Riekstiņu iztaujāsim par Latvijas un Krievijas attiecību vēsturi, Krievijas politiku un sankcijām pret agresorvalsti, kā arī par Latvijas aizsardzību. 

Intervija ar Robu Baueru notiek angļu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!