No nākamā gada iedzīvotājiem būs lielākas iespējas piedalīties lēmumu pieņemšanā par to, kā tiek izlietots pašvaldības budžets. No 2025. gada kā viena no iedzīvotāju iesaistes formām paredzēta obligāta līdzdalības budžeta ieviešana. Vienā daļā pašvaldību līdzdalības budžeti jau veiksmīgi darbojas, un balsojumos tiek noteikts, kuras iedzīvotāju ieceres – rotaļu laukumi, atpūtas zonas, sporta laukumi, pastaigu takas – tiek realizētas. Par to, cik gatavi esam ieviest līdzdalības budžetus visā Latvijā, kā darbosies vienotā līdzdalības budžeta koplietošanas platforma, kā arī par Rīgas pieredzi līdzdalības budžetu īstenošanā ceturtdien, 18. aprīlī raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Rīgas Apkaimju iedzīvotāja centra Apkaimju attīstības nodaļas vadītāju Gati Štolceru un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Teritoriju attīstības izvērtēšanas nodaļas vadītāju Dāvi Melnalksni.

Kā ziņots, 2022. gada 4. novembrī tika izsludināts jaunais Pašvaldību likums, kas paredz vairāku iedzīvotāju līdzdalības instrumentu ieviešanu pašvaldībās, tajā skaitā kā viena no iedzīvotāju iesaistes formām paredzēta obligāta līdzdalības budžeta ieviešana no 2025. gada.

Tādējādi tiks nodrošināts demokrātisks process, kas sniegs iespēju pašiem iedzīvotājiem noteikt to, kā tiek iztērēta daļa no pašvaldības budžeta teritorijas attīstības jautājumos. Tas veicinās iedzīvotāju mērķtiecīgu sadarbību ar pašvaldību, pauda VARAM.

Saskaņā ar likumu domei gadskārtējā pašvaldības budžetā jāparedz finansējumu līdzdalības budžetam vismaz 0,5 % apmērā no pašvaldības vidējiem viena gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa faktiskajiem ieņēmumiem, kas tiek aprēķināti par pēdējiem trim gadiem.

Vienlaikus vairākas pašvaldības līdzdalības budžetu realizē jau šobrīd kā brīvprātīgu iniciatīvu.

Lai pašvaldības līdzdalības budžeta iniciatīvu varētu īstenot pilnvērtīgi, ir nepieciešams ieviest līdzdalības budžeta informācijas sistēmu, kas pašvaldībām sniegs iespēju organizēt līdzdalības budžeta projektu ideju konkursus un iedzīvotājiem piedalīties šajos konkursos atbilstoši likumā noteiktajam regulējumam.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!