Izšķirstot Ziemassvētku vecīša atnesto grāmatu, pirmā recepte, kas iekrita acīs - brokoļu siera zupa, noteikti arī tāpēc, ka pilna saldētava ar brokoļiem salikta, un tagad jāsteidz apēst līdz nākamajai ražai, kas nemaz tik tālu vairs nav, paskat, jau februāris.

Zupa piesaistīja uzmanību ar sastāvdaļām, kādas līdz šim nebūtu iedomājusies likt klāt siltai dārzeņu zupai, bet tagad - nogaršojot rezultātu, jau prātā pārcilāju idejas, kā šo jaunatklājumu varētu pielietot vēl citos ēdienos. Kāds tas ir? Līdz šim Indijas riekstus jau biju izmantojusi, gatavojot svaigēdāju majonēzi (kaut kas fantastisks!), gatavojot piena kokteiļus bez piena, un nu izrādās - tie perfekti iederas arī zupā, kopā ar rauga pārslām patiešām sniedzot sajūtu, ka zupai būtu pievienots siers.

11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 vidēji liels brokolis1 sīpols3 ķiploka daiviņas1 burkāns pēc garšasspināti1 taseIndijas rieksti3 tasesdārzeņu buljons2 ĒKrauga pārslas citrona sula pēc garšasmelnie pipari, sāls tomāts, dīgsti

Sagatavošana

1

Indijas riekstus vispirms ir jāizmērcē, es to parasti daru uz nakti, bet receptes autore saka, ka pietikšot ar 2 stundām, ko var ņemt vērā, ja iepriekšējā vakarā ir piemirsies iemērkt riekstus.

2

Tad šos riekstus, pielejot buljonu, sablendē cik nu viendabīgi iespējams, klāt pievienojot arī nedaudz citronu sulu, melnos piparus un pāris ēdamkarotes rauga pārslas (kādas tās izskatās - skatiet te), tās tam "sierīgumam". Receptē, protams bija proporcijas 1 tase riekstu, 3 tases buljons, bet es tā uz izjūtu, pielēju buljonu tik, lai krēmīgi blendētos.

3

Pašai zupai - nomizo sīpolu, 3 ķiploka daiviņas, vienu burkānu un vienu vidēju brokoli. Katliņā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pieliek ķiploku, 30 sekundes pacep, tad liek dārzeņus, buljonu (apmēram puslitru), un vāra līdz gatavi dārzeņi. Es vēl papildināju, pieliku beigās dažus saldētus kubiņu spinātu, jo tie arī jāsteidz izlietot. :)

4

Kad dārzeņi gatavi, pieliek riekstu masu, izmaisa, un atstāj uz pavisam mazas uguns kādas 10 minūtes. Nē, vispirms jāsablendē - un tad atstāj uz uguns. Ēdot klāt pieliek svaigu tomātu, sīpolu un dīgstus.

Pati grāmata - ISA DOES IT ir burvīga recepšu grāmata vegāniem, no autores, kurai ir vēl citas labas vegānas pavārgrāmatas. Šī laikam sanāk visjaunākā. Sākumā es gan biju šokā, cik.... nu jāsaka godīgi - pirmajā mirklī receptes nešķita īpaši veselīgas.... Bet tad atjēdzos - šī taču nav svaigēdāju vai kādas diētas grāmata, un tāpēc te var atrast dažādus burgerus, maizītes, makaronu ēdienus. Galvenais akcents uz - VEGĀNI, tātad - nekā no dzīvnieku izcelsmes produktiem - tikai dārzeņi, graudaugi, pākšaugi un tofu, ko taču beidzot jāsaņemas un jānogaršo arī man. Un receptes ir tiešām daudz, 150 dažādas, iedvesmojošas, galvenokārt otrie ēdieni, bet beigās ir arī daži našķi un kārumi. Jau atkārtošos, man šķiet, ka šīs grāmatas mērķauditorijai jābūt nevis tieši vegāniem, bet gan parastajiem visēdājiem, lai viņi vairāk sāktu ēst zaļumus un dārzeņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!