Foto: LETA

Aktivitāte šajās Saeimas vēlēšanās būs zemāka nekā pirms četriem gadiem, kad vēlēšanās piedalījās 54% no balsstiesīgajiem, intervijā laikrakstam "Diena" ceturtdien atzinusi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

"Ja [šajās vēlēšanās] būs tikpat, mēs būsim ļoti priecīgi," izteikusies Bērziņa.

"Es neredzu socioloģiskajās aptaujās nekādas tendences, ka cilvēki izrādītu vēlmi noteikti piedalīties vēlēšanās. Protams, socioloģisko aptauju dati neatbilst realitātei, tomēr var salīdzināt šādu aptauju datus pirms četriem gadiem un tagad – tendences ir krītošas, un pieņemu, ka tas atspoguļosies arī reālajos rezultātos. Es tomēr esmu skeptiska, ka aktivitāte būs laba," atzinusi CVK priekšsēdētāja.

Viņa intervijā atzinusi, ka šogad pastiprināta uzmanība pievērsta vēlēšanu drošības jautājumam – jau kopš gada sākuma darbojas vēlēšanu drošības darba grupa, kurā iesaistīta virkne attiecīgo iestāžu speciālistu.

"Protams, riski saglabājas augstāki nekā iepriekš, tomēr viss tiek monitorēts un kontrolēts, arī mūsu IT sistēmas tiek aizsargātas," teikusi Bērziņa.

Pēc viņas teiktā, tā kā vēlētāju reģistrs Saeimas vēlēšanās tiek lietots pirmo reizi un ir savādāka balsošana pa pastu no ārvalstīm, tāpēc to, kad būs zināmi provizoriskie rezultāti, nav iespējams droši apgalvot. "Nevar iepriekš prognozēt, vai šampanieti varēs atkorķēt jau 1. oktobrī vai tomēr 2. oktobrī," atzinusi Bērziņa.

"Latvijā nekas nemainīsies – šajos iecirkņos balsis sāks skaitīt uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas. Latvijas vēlēšanu iecirkņos balsis parasti ir saskaitītas uz rīta pusi, attiecībā uz ārvalstīm ir jāņem vērā arī laika atšķirība. Atkarībā no tā, kāds būs balsu samērs [Latvijā un ārvalstīs], iespējams, rezultāti ārvalstu iecirkņos var ietekmēt kopējos rezultātus. Savukārt jau starp konkrētiem kandidātiem vienmēr ir daudz sīvāka cīņa," atzinusi Bērziņa.

Jau ziņots, ka sestdien, 1. oktobrī, notiks 14. Saeimas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!