Daļu rīdzinieku satraukusi ziņa, ka pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) no nākamā gada plāno paaugstināt maksu par ēku pārvaldīšanu. Kāds būs maksas pieaugums un kādēļ tas nepieciešams, kā arī par citiem ar namu apsaimniekošanu saistītiem jautājumiem trešdien, 18. oktobrī, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns iztaujāja SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) valdes priekšsēdētāju Māri Ozoliņu un Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāju Viesturu Zepu (LA).

Kā vēsta RNP, individuāli aprēķinot pārvaldīšanas maksas, 71,4% dzīvokļu īpašnieku – pārsvarā lielajās mājās – pārvaldīšanas maksa pieaugs vidēji par 8 centiem par kvadrātmetru, 21,9% dzīvokļu īpašnieku – pārsvarā vidēja izmēra ēkās – pārvaldīšanas maksa pieaugs vidēji par 10 centiem par kvadrātmetru, bet 4,3% dzīvokļu īpašnieku – neliela izmēra ēkās – maksa pieaugs vidēji par 21 centu par kvadrātmetru. 2,4% dzīvokļu īpašnieku pārvaldīšanas maksa paliks nemainīga vai samazināsies.

Izmaiņas pārvaldīšanas maksā esot saistāmas galvenokārt ar būtiski pieaugušām darbaspēka izmaksām, apstākli, ka ir jaunas, valsts noteiktas pārvaldīšanas darbības energoefektivitātes jomā, kas saistošas visiem pārvaldniekiem, kā arī saistībā ar izmaksu pieaugumu būvniecībā. Pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai esot nepieciešama arī darbinieku kvalifikācijas paaugstināšana.

Izmaksu pieaugums bijis fiksēts gatavojot 2023. gada tāmes, tomēr, ņemot vērā vispārējo izmaksu pieaugumu 2022. gadā un nesamērīgo energoresursu cenu kāpumu, kas tieši ietekmē RNP klientu maksātspēju, ticis pieņemts lēmums veikt apjomīgu iekšējo izmaksu optimizāciju un tobrīd palielinājumu vēl neieviest.

"Daudzām RNP darbinieku grupām tika atlikts nepieciešamais atalgojuma paaugstinājums, kā rezultātā pārvaldīšanas maksa 2023. gada būtiski nemainījās, mazinot spiedienu uz klientu maksātspēju apkures sezonas laikā," pauda uzņēmumā. Kā uzskata uzņēmumā, atalgojuma pieaugumu atsevišķām darbinieku grupām atlikt vairs neesot iespējams.

Tikmēr Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Viesturs Zeps (LA) ceturtdien, 19. oktobrī, sasauks komitejas ārkārtas sēdi, lai deputāti varētu vērtēt, cik pamatots ir SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) lēmums palielināt māju pārvaldīšanas maksu.

Zeps aģentūrai LETA pauda izbrīnu par šādu RNP soli, jo par pakalpojumu maksas palielināšanu nebija informēts.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!