Foto: AFP/Scanpix
Poznaņas policija Polijā aizturējusi desmit cilvēkus, kuri tiek turēti aizdomās par piedalīšanos pret lietuviešiem vērstajā izlēcienā futbola mača laikā, kas izraisīja plašu starptautisku skandālu, vēsta interneta portāls "GBos Wielkopolski".

Portāls vēsta, ka, visdrīzāk, huligāniem jau vistuvākajā laikā tiks izvirzītas oficiālas apsūdzības. Tāpat gaidāms, ka tiks aizturēti vēl arī citi cilvēki.

Kā ziņots, 8.augustā spēlē ar Kauņas "Žalgiri" Poznaņā "Lech" fani tribīnēs izvilka milzīgu plakātu ar vārdiem "Lietuviešu nekauņa, krīti ceļos poļu pana priekšā!", turklāt teksta pirmā daļa bija izkrāsota Lietuvas, bet nobeigums - Polijas karoga krāsās.

Pēc incidenta atklājās, ka Polijas kluba administrācija bija informēta par šādu plakātu un uz tā rakstīto. Tomēr plakāta atritināšanu novērst klubam neizdevās un stadiona personāls arī neveica pasākumus, lai plakāts no tribīnēm pazustu.

Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) vēl nav pieņēmusi lēmumu, kā sodīt "Lech".

Kā LETA jau ziņoja, fanu rīcību nekavējoties nosodīja gan Polijas Ārlietu ministrija, kas to nosauca par "skandalozu muļķības un nezināšanas izpausmi", gan Polijas Futbola federācija, gan mediji, politiķi un sporta aprindu pārstāvji, bet Poznaņas pilsētas vadība steidzamā apspriedē nolēma sodīt klubu par līdzjutēju apkaunojošo uzvedību. Saistībā ar šo incidentu izmeklēšanu sāka Polijas prokuratūra.

Tikmēr daudzi poļi vairākas dienas sūtīja sirsnīgas personiskas atvainošanās vēstules Lietuvas vēstniecībai Varšavā, paužot nožēlu par "Lech" "pseidolīdzjutēju" izlēcienu pret lietuviešiem, bet laikraksts "Gazeta Wyborcza" savācis vairāk nekā 13 000 parakstus lietuviešiem adresētai atvainošanās vēstulei, lai apliecinātu, ka Polijā nevienam nav tiesību noniecināt citas tautas.

Šā laikraksta interneta izdevums norāda, ka lietuvieši, reaģējot uz poļu atvainošanos, "darina savus plakātus, mazākus, bet ļoti mīļus". Iecere ir ļoti vienkārša - lietuvieši fotografējas ar plakātiņiem Lietuvas karoga krāsās un tekstu "Poland, we love you" ("Polija, mēs tevi mīlam") vai "Lithuania loves Poland" ("Lietuva mīl Poliju"), un ievieto šīs fotogrāfijas sociālajos tīklos.

Kā šīs akcijas iniciators minēts "World Shapers Forum" Viļņas nodaļas pārstāvis Mīkols Majausks. Viņa idejas atbalstītāju skaits internetā aizvien pieaug. Akcijai pievienojušies pat lietuvieši no Kalifornijas.
"Nav mūsu spēkos ietekmēt to, kas norisinās cilvēku galvās, taču mēs varam izvēlēties, kā uz to reaģēt," "Facebook" tīklā raksta rīkotāji, aicinot uz visiem pārpratumiem atbildēt ar smaidu. "Ja gribi mainīt pasauli, iedraudzējies ar kaimiņu," viņi iesaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!