Foto: LETA

Latvijas virslīgas kluba RFS interešu lobēšana un leģionāru jautājuma ietekmēšana – tā futbola aizkulisēs rīkojies telpu futbola aktīvists un Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amata kandidāts Vadims Ļašenko, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

2019. gadā divreiz dažāda veida ierakstītas sarunas publiskoja Ļašenko. Pērnā gada 19. februārī sociālajā tīklā "Facebook" publicēja nelegāli ierakstītu LFF valdes sēdes fragmentu, bet dažas dienas vēlāk neilgi pirms ārkārtas kongresa Ļašenko vairākiem futbola cilvēkiem noslēpumaini atskaņoja kādu ierakstu, kurā it kā dzirdami bijušais LFF prezidents Kaspars Gorkšs un spēļu manipulācijās vainotais Oļegs Gavrilovs. Jau pēc ārkārtas kongresa, kurā Gorkšs saglabāja preziedenta amatu, Ļašenko žurnālistiem atzina - audio ieraksts bijis sagraizīts, bet uzrādītā kompromitējošā vēstule ar iespējamo Gorkša parakstu bija kopēta, nevis oriģināls.

Tagad pirms kongresa, kas notiks 3. jūlijā, atklātībā nācis ieraksts, kurā dzirdams jau pats Latvijas Telpu futbola federācijas (LTFA) prezidents Ļašenko. No ieraksta noprotams, ka LFF prezidenta amata kandidāts Ļašenko 2018. gada oktobrī viesojās pie pašreizējā LFF Klubu sacensību komitejas pārstāvja Vladimira Šteinberga, kurš tagad kandidē uz LFF viceprezidenta amatu. Ļašenko bija ieradies ar vienu mērķi – noskaidrot Šteinberga viedokli un lobēt virslīgas kluba RFS intereses leģionāru jautājumā. Kā liecina Ļašenko CV, tobrīd viņš bija arī UEFA delegāts, kurš nedrīkst darboties kāda privāta kluba interesēs.

Futbola aprindās nav noslēpums, ka Ļašenko ir pietuvināts RFS komandai un šīs vienības sponsoram "LNK Group", bet pats Ļašenko pēc aiziešanas no RFS noliedzis tiešu saikni un kādu interešu lobēšanu. Tomēr šis ieraksts apliecina, ka Ļašenko darbojies RFS interesēs jau pēc aiziešanas no kluba, turklāt bijis aktīvs klasiskajā futbolā, nevis telpu futbolā.

Pats Ļašenko pirmdien pēc viesošanās raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" nespēja atlicināt dažas minūtes, lai noklausītos ieraksta fragmentu un sniegtu savu komentāru. Tāpat Ļašenko, aizbildinoties ar saspringto grafiku pirms LFF vēlēšanām, neatsaucās aicinājumam tikties jebkurā laikā jebkurā vietā, lai portāls "Delfi" klātienē varētu atskaņot ierakstu un viņš varētu sniegt komentāru.

Šteinbergs apstiprināja, ka šāda saruna notikusi un Ļašenko viesojies pie viņa, lai "apspriestu leģionāru jautājumu".

"Ļašenko savulaik bija RFS viceprezidents un es viņu uztvēru kā RFS viedokļa paudēju, es pat nezināju, kurā brīdī viņš vairs nebija RFS viceprezidents. Komisija toreiz nobalsoja jau par vienu (leģionāru) shēmu, bet viņš gribēja citu. Es uzsvēru, ka savu pozīciju nemainīšu, jo nobalsoju jau par shēmu, kas manā uzskatā tobrīd bija labākā Latvijas futbolam," sarunu atceras Šteinbergs.

Šteinbergs norāda, ka pēc lēmuma pieņemšanas neviens cits nav nācis runāties un lobēt kāda intereses, bet pirms tam diskusijas bijušas ar dažādiem cilvēkiem. Ļašenko bijis vienīgais, kas centies panākt, lai komisija balso vēlreiz un maina lēmumu. Šteinbergs piebilda, ka "nopirkt" viņa balsis neviens nav centies.

Par Ļašenko iespējamo darbību aizkulisēs šonedēļ raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" izteicās arī iekšlietu ministsrs Sandis Ģirģens, kurš ir Ļašenko konkurents cīņā par LFF prezidenta krēslu.

2019. gada Latvijas futbola čempionātā leģionāru jautājumā spēkā bija 6-5 formula (vismaz seši pašmāju futbolisti laukumā), bet vairāki klubi vēlējās lielāku leģionāru skaitu laukumā. Šosezon spēkā ir jaunais regulējums, kas paredz formulu 3-8 (laukumā jābūt vismaz trim pašmāju futbolistiem).

Saruna starp Šteinbergu un Ļašenko risinājās krievu valodā. Piedāvājam sarunas atšifrējumu latviešu valodā:

Ļašenko: - Ar Vovu runājām īsumā, ka Vovam nav skaidrs. Saku, kā jau tu teici, netici visam stāstītam. Īsumā, līdz pēdējam nezinām, kurp "peldēt". Tā kā "Riga" (Riga FC) un "Ventspils" aktīvi sāka politiku, mēs sākām vietējos pirkt, bet (Kaspars) Gorkšs sāka principiāli ar pagrīdes metodēm veidot, lai nobalsotu tā.

Šteinbergs: - Kā (nobalsotu)?

Ļašenko: Lai atbalstītu to, kā prasīja … Tu vēl neesi visā iekšā visās niansēs, kas tika apspriestas vēl pirms vēlēšanām.

Šteinbergs: Pirms vēlēšanām vēl?

Ļašenko: Jo tur vēl (Sergejs) Lomakins ("Riga FC" neoficiālais īpašnieks) pie Gunčas (Indriksona) brauca ar naudu, lai dabūtu atbalstu šim virzienam. Viss iet jau pusgadu, šī dziesma.. Tā kā Gorkšs sāka virzīties tajā "Riga FC" un "Ventspils" virzienā, bet tad "Ventspils" teica, ka, lai ko arī jūs darītu, mēs visus jūs (cenzēts) un nedosim jums (RFS) kļūt par čempioniem, kas arī notika. Man vēl saglabājusies īsziņa. "Ja tam (cenzēts), tam, tam, tam" - to man rakstīja Adlans (Šišhanovs – "Ventspils" prezidents).
Viens cilvēks teica, ka (Andrejs) Butriks (tobrīd "Ventspils" sporta direktors) piezvanīja (Aleksandram) Usovam (RFS sporta direktoram) pirmajam, Usačovs - viņam jau pirkstu mutē nebāz - atbildēja, sāka runāt, tad Adlans sāka "tam, tam, tam"…

Šteinbergs: Jautri jums tur.

Ļašenko: Jā. Tāpēc, tēlaini sakot, nosacīti mūsu partijas politika mainījās. Pieeja visām niansēm izmainījās. Tāpēc mums jautājums kļuva principiāls, jo mēs priekš sevis saprotam, ka negribam, lai mūs atkal (cenzēts).
Saproti, tāpēc mēs visus savus iespējamos sakarus, (varas) sviras gribam virzīt tajā virzienā…

Šteinbergs: Kāpēc tik ilgi vilkāt? Kāpēc Māris (Veprakovskis – RFS ģenerāldirektors) nosacīti teātri spēlēja un nejauši izdomāja to variantu, jo to variantu pat komitejā neapsprieda?

Ļašenko: Mēs paši līdz pēdējam nezinājām, kādā virzienā iesim. Pēc tam, kad sapratām, ka mūs grib (cenzēts), mēs saņēmām visu informāciju.. Sapratām, ka nedomājam iespiest asti zem šī lēmuma. Tad Māris (Verpakovskis) sāka mūs atbalstīt, (Ģirts) Mihelsons ("Metta" dibinātājs) sāka atbalstīt, lai gan pats lasīji viņa interviju, ka viņš..

Šteinbergs: Mihelsons komitejā nebalsoja par šo variantu.

Ļašenko: Par 7-4?

Šteinbergs: Neatceros, par ko balsoja.. Bet tur zemāk ir Elites attīstības komiteja, kurā Petrovičs (Aleksandrs Starkovs) ir. Māris, protams, nobalsoja par šo variantu, Mihelsons balsoja par 7-4, bet Petrovičs vispār balsoja, lai paliek kā ir. Tātad Mihelsons (sacensību) komitejā balsoja savādāk.

Ļašenko: No tā saprotam, ka klubu atbalsts ir , valdē ir atbalsts. Vairākums. Māra, Zakreševska atbalsts ir. Mums ir ļoti labas iespējas. Principā, viss mūsu pusē. Negribas… Lai pamēģinātu, ka viņiem pat nav iespēju. Apdzēst (apklusināt) jau sākotnējā stadijā. Tāpēc tas, ko Volodja teica, ka tu vari atturēties balsojumā.. es vispār nesaprotu..

Šteinbergs: Pirmkārt, prezidents, šajā gadījumā Gorkšs, var izvirzīt savu variantu, neatkarīgi no komitejas.

Ļašenko: Vai viņš piedalās komitejas sēdēs?

Šteinbergs: Pagājušajā reizē piedalījās.

Ļašenko: Es jau Volodjam teicu, apsteidzot viņa vārdus, ka viņš tur piedalās. Ja Gorkšs atnāks un pateiks, ka grib, lai izskata šo variantu, (cenzēts).

Šteinbergs: Valdē?

Ļašenko: Nē, komitejā.

Šteinbergs: Komitejā mana pozīcija ir tāda, ka esam jau izskatījuši un neskatīsim (otro reizi). Ja skatīsim, tad es nepiedalos šajās politiskajās spēlītēs. Mēs izskatījām, ir protokols, ir balsojums, tāds un tāds variants, un tad arī valdē izskata šo variantus. Viss. Ja jums valdē ir pārsvars, tad nav par ko uztraukties. Ja vēlreiz virzīs balsot (komitejā), tad es nebalsošu. Tas ir vienīgais, kā varu piedalīties šajā pasākumā. Ja teikšu, ka balsojam vēlreiz par astoņi to (variantu). Es labprāt nobalsotu par 8-17 variantu, bet ar nosacījumu, ka katrs nākamais (leģionārs) nosacīti maksā 10nieku (10 000 eiro). Man tā nauda būs akadēmijā.
Leģionārus labāk tagad neaiztiec. Mums jārunā par 1. līgu, par 2. līgu, par dublieriem, utt. Iepriekš komitejā runājām, ka šo jautājumu izbeidzam un nākamos atstājam uz nākamajām (sēdēm).

Ļašenko: Isa (Isakovs) arī bija?

Šteinbergs: Isakovs ir komitejas vadītājs. Pagājušajā reizē bija tā, ka es ar Isu bijām par vienu, Māris ar Artūru par citu un tā kā Isa ir pārstāvis (vadītājs), tas arī aizgāja. Otrā komitejā (Elites futbola attīstības komitejā) aizgāja otrs variants. Tāpēc pacentīšos, ka šo jautājumu neizskatīs.

Ļašenko: Nu (cenzēts). Svarīgi, ja globāli. "Riga" tagad jau ir Čempionu līgā, tur dabūs papildus (naudu).

Šteinbergs: Nu piekrīti, ka šis jautājums ir tikai jums svarīgs, vai ne?

Ļašenko: Ne tikai mums, arī "Metta".

Šteinbergs: "Metta" tieši pretēji saka, ka grib pavērt leģionāru limitu, jo vietējiem nav motivācijas sisties par vietu sastāvā.

Ļašenko: Neesmu to dzirdējis.

Šteinbergs: Visur to runā. Komitejā, kad skatījām, viņi teica, ka vietējie nav motivēti, jo zina, ka spēlēs. Tāpēc viņš balsoja par limita palielināšanu. Neņemam vērā formulējumu, vai ir leģionārs, vai "Home educated player".

Ļašenko: Kas tas ir, nianse?

Šteinbergs: Tas, ko es jau teicu pirms 2-3 gadiem. Leģionāriem tad nav visi ierobežojumi, ..

Ļašenko: Ko tas nozīmē?

Šteinbergs: Tas nozīmē, ka 3 gadus trenējas kādā klubā..

Ļašenko: "Home grown player"?

Šteinbergs: Jā, jā. UEFA ir "club educated player" un "associations educated player". Jo sezonā, kad paliek 15 gadi, līdz sezonas beigām, kad viņam aprit 21 gads, vienalga - pārtraukti vai nepārtraukti - 36 mēnešus jāspēlē Latvijā reģistrētā klubā. Nosacīti, atved 18 gadus vecu āfrikāni, trīs gadus viņš nospēlēs RFS un viņš kļūs par "home educated player". Vai ko jūs tur pieņemtu, "Ventspils", pieņemsim, atvedīs afrikāni un pēc trīs gadiem viņš būs "home educated player".

Ļašenko: Tas tāds savdabīgs moments. Es jau saku, ka vajag noņemt Eiropas pasi, bet saki, ka jābūt laukumā tur spēlētājiem ar Latvijas pasi, un tu jau būsi no sevis noņēmis vienu negatīvu, ka tev spēlē..

Šteinbergs: Tu zini (Vugara) Askerova keisu?

Ļašenko: Nu mums spēlē (??), kuram bērns…

Šteinbergs: Askerovs spēlē te jau 10 gadus, bet pase ir cita un viņš skaitās leģionārs.

Ļašenko: Bet tā ir viņa problēma.

Šteinbergs: Kāpēc viņa? Viņš te strādā, maksā nodokļus, dzīvo, kāpēc viņam jāskaitās leģionāram? Viņš ir šīs sistēmas audzēknis. Dainis (Kazakevičs) argumentēja, ka viņš nevar spēlēt izlasē. Nu un? Mums puse nevar spēlēt izlasē, jo netiek sastāvā pēc sportiskajiem principiem. Virzīts uz to, ka te likumīgi ir un ir izgājis skolu, var būt "home educated". Tas ir pēc UEFA principa, ja atradīsi internetā, tad tur teikts, ka no 15 gadiem, 36 mēnešus. Par āfrikāņiem, jo pirms 18 (grūtāk atvest).
Nosacīti, lietuvieti atved 16 gados un 19 gados viņš jau būs "home educated player".

Ļašenko: Sapratu.

Šteinbergs: Nesaprotu, kāpēc jūs pēdējā momentā ķērāties?

Ļašenko: Klausies, es nesaprotu, kā tā sistēma līdz galam strādā. Kādas komitejas, kādas komitejas dod jautājumu. Bet domāju, ka jautājumu valdē notušēs. Teiksim, tu nobalso, izvēlas mūsu variantu, bet viņi (valde) pat nepielaiž balsojumam.

Šteinbergs: Nu jā, Volodja (Žuks) ir, Isa (Isakovs) varbūt, Māris (Verpakovskis), Zakreševskis vēl paliek.

Ļašenko: Mums labas attiecības ar Žoržu Tikmeru, bet viņš ir politiķis, un nekad ne šur, ne tur. Labas attiecības.

Šteinbergs: Nu piecas. Starijs (Starkovs) būs pret, Blumbergs pret.

Ļašenko: Kurš?

Šteinbergs: Starkovs.

Ļašenko: Kāpēc pret? Skaties, Petrovičs (Starkovs), bet viņam nav balss pagaidām. Zakrs (Zakreševskis), Verpaks (Verpakovskis), Diriks (Vadims Direktorenko), Žoržs (Tikmers), Žuks. Kas vēl? Vēl vienu vajag… Zakrs (Zakreševskis), Verpaks (Verpakovskis), Žuks, Diriks (Direktorenko), Žoržs (Tikmers). Kas vēl ir? Blumbergs, Keišs, Gorkšs. A, Isakovs. Un.. Kas bija desmitais? A, deviņi tagad.
Ja mums ir Verpakovskis, Zakreševskis, Žuks, Diriks (Direktorenko) un Žoržs (Tikmers), tad jau ir vairākums. Neskatoties uz to, ka Isa (Isakovs) uz to vai šo pusi.

Šteinbergs: Ja viņi liks (balsošanu) uz valdi.

Ļašenko: Valdei jābalso, jo tas jautājums jāskata, pēc Žuka teiktā. Sportiskā komiteja izlēma un viss.

Šteinbergs: Visticamāk, ir pienākums.

Ļašenko: Kur tas teikts? Viņiem vajadzēja arī jautājumu par Volodju, bet kur teikts, kādu jāskata valdē, kuru nē. Nekur nav teikts.

Šteinbergs: Nu jā, nav garantijas.

Ļašenko: Nu es lidoju, skaidra tava pozīcija.

Šo piektdien, 3. jūlijā, risināsies LFF vēlēšanu kongress, kurā biedriem jāizvēlas jaunais futbola dzīves vadītājs. Kopā ar Lašenko par LFF prezidenta krēslu cīnīsies iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Abi LFF prezidenta amata tīkotāji šonedēļ tikās raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu". Šīs diskusijas pilnu ierakstu var apskatīt ŠEIT.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!