Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas futbola izlasei Vladislava Gutkovska nopelnītā sarkanā kartīte ceturtdien aizvadītajā UEFA Nāciju līgas spēlē pret Andoras izlasi, kurā valstsvienība nospēlēja neizšķirti 0:0, iecirtusi pamatīgu robu sastāvā komandai, kas var palikt bez uzbrucējiem, preses konferencē atzina komandas galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Latvijas valstsvienība spēles laikā neizmantoja 11 metru soda sitienu, pāris reizes norībināja pretinieku vārtu konstrukciju, bet komandas uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis par sitienu pretiniekam ar elkoni arī nopelnīja sarkano kartīti.

"Pirmkārt, pilnīgi skaidrs, ka rezultāts mums ir negatīvs," pēc spēles atzina Kazakevičs. "Spēles ziņā visas atslēgas epizodes mums neizdevās – neiesists 11 metru soda sitiens, sarkanā kartīte – situācija, kuru nevaram atļauties, kam noteikti būs tālākejošas sekas –, nerealizēti momenti. Skaidrs, ka, kā teicu iepriekš, nekādas panikas nav. Ļoti maz, ko pozitīvu varu arī pateikt par izšķirošajām epizodēm – kā darbojāmies, kā rīkojāmies, cik nobrieduši bijām. Lai gan gatavojāmies un principā nekādu pārsteigumu nebija, netikām galā ar to, kam gatavojāmies, un emocijām. Nospēlējām pretiniekam ērtā manierē."

Kazakevičs neslēpa, ka Latvijas izlase apzināti gatavota Andoras izlases spēles manierei. Arī šoreiz tā piekopa laika vilcināšanu un rupju spēli divcīņās.

"Mēs runājām treniņos, mēs skatījāmies video ar pēdējām Latvijas izlases spēlēm ar Andoru. Redzējām šīs epizodes. Viennozīmīgi, ka tāda rīcība nav pieļaujama. Neko tālāk negribu komentēt, lai tas paliek mūsu ģērbtuvē. Saruna jau šobrīd bija ļoti skarba un nopietna. Ja izšķirošas epizodes šādi pagriežas, tad bez šaubām grūti uzvarēt sarežģītas spēles. Tādas muļķīgas kļūdas mēs nevaram atļauties. Tas liecina par to, ka mums jānobriest un jākļūst pieaugušākiem," secinājumus izteica Kazakevičs.

Trenerim tika taujāts, kas domāts ar tālākejošām sekām Gutkovska saistībā. Speciālists nenoliedza, ka no Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) varētu sekot diskvalifikācija, bet galvenās problēmas sagādā pēkšņs uzbrucēju trūkums. Pirmkārt, savainojums jau ceturtdien mačam neļāva pieteikt Dāvi Ikaunieku, bet vēl uz sastāvu izsaukti vien divi uzbrucēji – Vladislavs Gutkovskis un Roberts Uldriķis.

Taču grūtības radījusi Uldriķa darba vieta Šveices augstākās līgas klubs "Sion", zināms portālam "Delfi". Uldriķim pēc atgriešanās no Covid-19 skartās Maltas, kur svētdien gaidāma nākamā Latvijas izlases spēle, nāktos, visticamāk, Šveicē ievērot 14 dienu karantīnu.

Kazakevičam tika vaicāts, vai uzbrukumā nevarētu tikt izmantots aizsargs Elvis Stuglis, kurš savulaik tieši spēlējis uzbrucēja pozīcijā.

"Dažādi varianti eksistē. Skatīsimies, kā tas izskatīsies treniņos. Noteikti, ka Elvis nebūs pirmā opcija, bet, protams, citreiz situācija prasa pieņemt negaidītu lēmumu. Tomēr ir citas idejas, risinājumi. Šobrīd vēl ceram, ka gan Dāvis atjaunosies, gan atrisināsies jautājums par spēlētāju, kura klubs liedz braukt uz Maltu," atzina galvenais treneris, kurš pats atklāti par Uldriķa situāciju neizteicās.

Kazakevičam jau sastāva paziņošanas dienā tika vaicāts par 18 gadus veco Raimondu Krolli, kurš "Metta" sastāvā guvis astoņus vārtus, tādējādi pagaidām esot rezultatīvākais vietējais futbolists Latvijas virslīgā. Galvenais treneris toreiz norādīja, ka Krollim lietderīgāk spēlēt Latvijas U-21 izlases sastāvā, kurai arī paralēli jāaizvada spēles.

"Mēs domājam par dažādiem variantiem. Šovakar būs lēmumi. Šobrīd nevaru līdz galam atbildēt, jo sākotnējā plānā mēs to neizskatījām," par sarežģīto situāciju, kuras laikā futbolistam jābūt negatīvām Covid-19 pārbaužu atbildēm, izteicās Kazakevičs.

Izlase uz Maltu dosies piektdien ar tiešo lidojumu. Pagaidām domājams, ka lēmums par uzbrucējiem kļūs zināms pirms izlidošanas.

Savukārt attiecībā uz netrāpīto 11 metru soda sitienu treneris atzina, ka komandā ir "divi štata sitēji" – Vladislavs Gutkovskis un Jānis Ikaunieks.

"Bijām vienojušies, ka, ja nopelnam sitienu, dodam vienam vai otram, kurš jūtas pārliecinātāks," atklāja treneris, kurš nenoliedza, ka varbūt Ikaunieks bija kļūdaina izvēle.

Treneris pēc neapmierinošā rezultāta nevēlējās aizrauties ar komplimentiem, tomēr atzīmēja, ka pamatsastāvā debitējušais Eduards Emsis aizvadījis labu maču.

(Infograma: "Sofascore")

"Šajā spēlē ir vairākas pozitīvas lietas, bet es īsti neredzu jēgu par to runāt, jo būtiski ir runāt par atslēgas epizodēm, kur nebija daudz pozitīvā. Ja runā par Eduardu, domāju, ka viņš apliecināja, ka viņam uzticētā loma un mūsu izvēle bija pareiza. Vēl bija atsevišķi trīs četri spēlētāji, ar kuru sniegumu paliku ļoti apmierināts, bet tas nemainīja kopējo bildi," teica Kazakevičs.

Izlasei otrais Nāciju līgas mačs jāaizvada svētdien, izbraukumā tiekoties ar Maltas izlasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!