Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prezidents Aleksandrs Čeferins pasmējies par Eiropas Superlīgas (ESL) plāniem un šo veidojumu par konkurentu pašreizējai futbola sistēmai īsti neuzskata.

Eiropas Savienības tiesa ceturtdien nāca klajā ar secinājumu, ka UEFA un Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA), aizliedzot Eiropas Superlīgas projektu 2021. gadā, rīkojās prettiesiski un tādējādi izmantojusi savu dominējošo stāvokli.

Uzreiz pēc tiesas lēmuma ESL projekta autori A22 nāca klajā ar ambicioziem plāniem līgu sadalīt trīs divīzijās ar kopumā 64 klubiem. Līgas nebūtu slēgtas, mači notiktu nedēļu vidū - kā UEFA rīkotajos Eirokausos.

Tiesa, aiz šīs idejas šobrīd publiski ir tikai divi klubi - Spānijas grandi Madrides "Real" un "Barcelona", kamēr slavenākās Anglijas un Vācijas komandas publiski pauda atbalstu esošajai sistēmai un nevēlēšanos iesaistīties ESL projektā. Arī tie, kuri pirms diviem gadiem stāvēja aiz šīs idejas, piemēram, Mančestras "United", Madrides "Atletico", Minhenes "Bayern".

"Mēs necentīsimies apturēt Superlīgas projektu," ceturtdien preses konferencē teica Čeferins. "Viņi var radīt, ko vien paši vēlas. Ceru, ka viņiem pēc iespējas ātrāk būs fantastisks turnīrs - ar divu klubu līdzdalību."

"Ceru, ka projekta autori saprot, ko dara, bet neesmu par to drošs. Futbols nav izlikts pārdošanā, to esam apliecinājuši jau vairākkārt. Tiesas lēmumu saskatām kā iespēju uzlabot savu sistēmu. Futbols paliek vienots, aiz mums ir arī valstu valdības," akcentēja Čeferins.

Viņš vērsa uzmanību, ka tiesas lēmumu uztver pat pozitīvi, jo tas ietverot Eiropas futbola piramīdas galvenās iezīmes: visiem pieejamas sacensības, sportiskos nopelnus un solidaritāti.

UEFA prezidentam preses konferencē pievienojās arī Parīzes "Saint-Germain" un Eiropas klubu asociācijas prezidents Nasers al Helaifi. "Superlīgas veidotāji šādu tiesas lēmumu uztver kā uzvaru, bet es absolūti to tā neredzu. Lēmumam nav nekāda sakara ar Superlīgu. Mēs esam vienoti un šodiena mūs padarīs tikai labākus un spēcīgākus."

Al Helaifi arī neslēpa, ka viņam ir jautājumi par A22 organizāciju: "Kas tā vispār ir? No kurienes tā nāk? Kāda ir tās vēsture?" Viņš UEFA Čempionu līgu nodēvēja par labākajām klubu futbola sacensībām pasaulē, kurās piedalīties sapņo ikviens spēlētājs. "Turnīra himna pati par sevi ir brends, vai ne? Tas eksistē jau gadiem. Kāpēc gan kāds gribētu to aizstāt ar ko citu? Mēs, klubi, esam lepni būt daļa no tā. Tas ir sapnis - izdzirdēt Čempionu līgas himnu, un tā ir brīnišķīga sajūta."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!