Foto: F64
Pretēji publiskajā telpā izskanējušajai informācijai Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neesot informējusi Latvijas Hokeja federāciju (LHF), ka Artūram Irbem nav atbilstošas kvalifikācijas valstsvienības vārtsargu trenera amatam, intervijā Latvijas Radio (LR) izteicās IZM Sporta un jaunatnes departamenta direktore Ulrika Auniņa-Naumova.

Kā zināms, trešdien publiskajā telpā nonāca Irbes vēstule LHF prezidentam Kirovam Lipmanam, kurā viņš paziņo par vēlmi atkāpties no darba Latvijas valstsvienībā.

"Tā kā LHF prezidents Kirovs Lipmans ir atklāti norādījis uz manu neatbilstību Latvijas izlases trenera amatam, atsaucoties uz kādu mistisku Izglītības ministrijas prasību, tāpat no LHF puses tā prezidenta personā vairākus mēnešus nav izpildītas līguma saistības, neredzu par iespējamu turpmāko darbību K.Lipmana vadītajā sabiedriskajā organizācijā," Irbes paziņojumu citēja portāls "sportacentrs.com".

Vēlāk Lipmans intervijā "Latvijas Avīzei" izteicās, ka IZM Sporta pārvalde šovasar atsūtījusi LHF paziņojumu, ka Irbem nedrīkst maksāt algu kā trenerim, jo viņam neesot trenera licences un atbilstošas izglītības. "Es viņam paskaidroju, ka norēķināsimies, bet, ja atnāca papīri, tad mēs nevaram maksāt. Par aprīli un maiju viņam ir samaksāts, bet jūnijā atnāca tas papīrs, un tagad mēs to nevaram darīt. Bijām pilnīgi pārliecināti, ka viņam ir licence."

Tomēr Auniņa-Naumova atzinusi, ka vēl ceturtdien IZM pārbaudīti visi dokumentu arhīvi un šādas vēstules sūtīšana LHF neesot konstatēta.

"Nevaram noliegt Irbes kunga profesionalitāti un atbilstību vārtsarga trenera amatam, tomēr Latvijas Republikas likumdošana nosaka vienādas prasības visiem, kas vēlas strādāt par treneriem, izņēmumu šis likums neparedz - treneriem vai sporta pedagogiem jābūt vai nu augstākajai izglītībai pedagoģijā, vai atbilstošai trenera kvalifikācijai," intervijā Latvijas Radio teica Auniņa-Naumova. "Tomēr mēs neesam rakstījuši nekādus atzinumus par Irbes kunga neatbilstību amatam."

Lipmanam ar Irbi tuvākajā laikā paredzēta personīga saruna, kurā tiks risinātas radušās domstarpības, taču šobrīd Irbe no trenera amata nav nedz atkāpies, nedz atlaists.

Irbe Latvijas izlases treneru korpusā sāka strādāt šī gada aprīlī, kopā ar kanādiešu speciālistu Tomu Kūlenu kļūstot par valstsvienības galvenā trenera Teda Nolana palīgu. Leģendārais vārtsargs Latvijas izlasei palīdzēja arī aizvadītajā pasaules čempionātā.

Irbe savas hokejista karjeras laikā 13 sezonas aizvadīja Nacionālajā hokeja līgā (NHL), 2002.gadā kopā ar Karolīnas "Hurricanes" aizkļūstot līdz Stenlija kausa izcīņas finālsērijai.

Latvijas izlases sastāvā Irbe aizvadījis 64 spēles un piedalījies deviņos pasaules čempionātos, kā arī divos olimpisko spēļu turnīros. 1989. un 1990.gadā Irbe piedalījās pasaules čempionātā PSRS izlases sastāvā.

2010.gadā Irbe tika uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Latvijas hokeja izlasi nākamajā gadā gaida starts Soču olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātā.

Latvijas izlases kandidātu pirmā sanākšana ir plānota rudens vidū, kad 8. un 9.novembrī "Arēnā Rīga" viņi divas reizes sacentīsies ar Krievijas otrās izlases hokejistiem. Decembrī valstsvienība izbraukumā tiksies ar Vācijas izlasi.

Savukārt pirms pašas Olimpiādes Sočos Latvijas hokejisti 8.februārī sacentīsies ar Krieviju, bet divas dienas vēlāk gaidāms duelis ar Austriju.

Olimpisko hokeja turnīru Latvijas izlase sāks 12.februārī ar spēli pret pēdējā pasaules čempionāta sudraba medaļas ieguvējiem Šveici. Pēc tam 14.februārī Latvijas pretiniece būs Čehija. Savukārt vēl dienu vēlāk Latvijas izlase sacentīsies ar pasaules čempioniem zviedriem.

18.februārī būs kvalifikācijas spēles ceturtdaļfinālam, kas norisināsies 19.februārī, bet pusfināli tiks aizvadīti 21.februārī.

Starts Soču Olimpiādē Latvijas hokeja izlasei olimpiskajās spēlēs būs ceturtais pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!