Foto: AFP/Scanpix/LETA

Otro reizi pēc kārtas ziemas olimpisko spēļu hokeja turnīrs risināsies bez pasaules labākajiem spēlētājiem, tas oficiāli kļuva zināms pēc Nacionālās hokeja līgas (NHL) paziņojuma par hokejistu neatbrīvošanu uz četrgades lielāko ziemas sportu forumu. Pekinas olimpiskajās spēlēs Covid-19 protokols būs ļoti stingrs, un tas neapmierināja NHL vadību, bet tagad valstsvienībām ir jāpārgrupējas sava sastāva veidošanā, un situācija hokeja lielvalstīm varētu nebūt pati vienkāršākā.

Jau 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs hokeja turnīrs risinājās bez NHL zvaigznēm. Toreiz NHL nevēlējās apturēt savu sezonu, lai ļautu saviem hokejistiem pievienoties valstsvienībām, bet šoreiz situāciju sarežģīja Covid-19. NHL īsi pirms Ziemassvētkiem bija Covid-19 jaunā paveida omikrona uzliesmojums, kura dēļ nācās pārcelt spēles. Šīs sezonas pirmajā pusē šķietami viss virzījās uz to, ka NHL klubu hokejisti varētu piedalīties olimpiskajā turnīrā, tomēr līgas vadība līdz 10. janvārim varēja mainīt savu lēmumu. Epidemioloģiskās situācijas dēļ NHL nevilcinājās un paziņoja par lēmumu, kas nebija labvēlīgs hokeja izlasēm.

"Tas bija ļoti gaidāms. Es teiktu, ka šeit ir divi lielie atslēgas faktori. Viens ir šī brīža epidemioloģiskā situācija Ziemeļamerikā. Mēs redzam, cik daudz profesionālo līgu spēles tur tiek pārceltas, tai skaitā arī NHL. Redzot šo pārcelto spēļu intensitāti, skaidrs, ka tas ietekmēs NHL kalendāru. Tas bija lēmums par savas līgas saglabāšanu," portālam "Delfi" skaidroja Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs. "Otrs faktors bija par to, ko spēlētāji darītu, ja viņiem Ķīnā būtu pozitīvi Covid-19 testi. Spēlētāji, dodoties uz olimpiskajām spēlēm, riskē ar to, ka viņi līdz pat piecām nedēļām varētu aizkavēties Ķīnā, jo tur šis Covid-19 protokols ir ļoti stingrs. Ja vēl ir simptomi, tad karantīna tur būtu jāpavada slimnīcā ar regulāru testēšanos. Turklāt Ķīnā arī atšķiras analīžu pārbaudes metodes, piemēram, ja Eiropā tests pēc izslimošanas būtu jau negatīvs, tad, iespējams, ka tur tas vēl varētu būt pozitīvs. Domāju, ka NHL tas nepārliecināja, tāpēc, lai neriskētu ar miljoniem vērtiem līgumiem, tika pieņemts šāds lēmums, kas ir gana saprotams."

Pat ja NHL šobrīd nebūtu tik daudz saslimšanas gadījumu, NHL vadība būtu meklējusi citus iemeslus, lai neatbrīvotu savus hokejistus. Pļāvējs uzskata, ka šis omikrona uzliesmojums pielika punktu uz "i" un ļāva šo lēmumu pieņemt ātrāk. "Viss tāpat virzījās uz to, ka spēlētāji nebrauks."

Lēmuma ietekme

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!