Foto: LETA

Somijas hokeja klubs Helsinku "Jokerit" pēc izstāšanās no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) pieteiksies dalībai Somijas hokeja līgā (SM), kurā vēlas atgriezties no 2023./2024. gada sezonas, paziņojis klubs.

"Jokerit" klubs savā paziņojumā vispirms uzsver, ka no KHL čempionāta februārī izstājās pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā. Nākamo nedēļu laikā kluba galvenais īpašnieks Jari Kurri esot atteicies no pozīcijas KHL valdē, bet klubs pārtraucis sadarbību ar Krievijas uzņēmumu "Noriļskij ņikeļ", kam piederēja 40% vienības akciju, ziņo vienība.

"KHL čempionātā "Jokerit" sistemātiski strādāja pie Somijas hokeja attīstības," izsakās Kurri. "Mūsu mērķis bijis izveidot iespējami labākos apstākļus spēlētājiem un treneriem. Tajā pašā laikā godīgi var teikt, ka ar ārpus hokeju saistītas problēmas ietekmējušas kluba reputāciju. Darīsim visu, lai atgūtu cilvēku ticību "Jokerit" klubam."

Helsinku klubs izvirzījis mērķi atgriezties Somijas čempionātā 2023./2024. gada sezonā. Savukārt nākamajā sezonā "Jokerit" tiks pārstāvēts vien jauniešu čempionātos, profesionālai komandai šo sezonu izlaižot.

"Jokerit" iespējas startēt SM līgā noteiks tās vadība, kas izskatīs kluba pieteikumu licencei. "Mums jāpaveic daudz darba, lai mēs atbilstu līgas prasībām, un es šobrīd meklēju jaunu kluba akcionāru bāzi," saka Kurri. "Esmu pārliecināts, ka mēs spēsim izpildīt visus līgas kritērijus."

Klubs jau no 1997. gada spēlējis togad atvērtajā Helsinku hallē, kas līdz 2022. gada martam bija zināma kā "Hartwall Arena". Tā pieder Krievijas oligarhiem Romānam Rotenbergam un Genādijam Timčenko. Ja arēnas īpašnieki nemainīsies, "Jokerit" meklēs jaunu spēļu mājvietu, izsakās Kurri.

1967. gadā dibinātais Somijas klubs KHL čempionātā spēlēja no 2014. gada. Vienība līdz 2019. gadam piederēja ietekmīgajai Krievijas biznesmeņu Rotenbergu ģimenei. Klubu togad daļēji pārpirka Somijas hokeja leģenda Jari Kurri, kurš ir kluba valdes priekšsēdētājs.

KHL Direktoru padome 5. aprīlī paziņoja, ka apstiprinājusi čempionāta dalībnieču sarakstu 2022./2023. gada sezonai. Starp tām netika iekļautas Rīgas "Dinamo" un "Jokerit" komandas.

"Dinamo" vienība pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina uzsāktā kara pret Ukrainu kādu laiku vilcinājās par savu nostāju, tomēr ceturtajā iebrukuma dienā paziņoja par izstāšanos no KHL, nekonkrēti atsaucoties uz "militāru un humānu krīzi", bet skaidri nenosodot Krievijas un tās diktatora Putina darbības.

Pēdējā sarunā ar portālu "Delfi" rīdzinieku kluba padomes priekšsēdētājs Juris Savickis izteicās: "Mums tagad nav dienaskārtības. Mēs esam aizvēruši vienu dzīves lappusi, un skatīsimies tālāk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!