Foto: F64
Agresorvalsts Krievijas gāzes uzņēmuma "Gazprom" meitas uzņēmums "Gazprom Export" cer no kādreiz Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) spēlējošās komandas Rīgas "Dinamo" piedzīt 2,8 miljonus eiro.

2008. gadā Krievijā tika izveidota KHL, kurā no pirmās sezonas sāka spēlēt arī Rīgas "Dinamo". Latvijas komandas galvenie ienākuma pārsvarā nāca no Krievijas – galvenokārt no "Gazprom" un ar to saistītajiem uzņēmumiem. Savukārt "Dinamo Rīga" lielākais akcionārs bija Juris Savickis, kurš ir gāzes piegādātāja "ITERA Latvija" patiesā labuma guvējs.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un kara uzsākšanas neatkarīgas valsts teritorijā Rīgas "Dinamo" pēc sabiedrības spiediena izstājās no KHL. Pēc tam vienu sezonu Rīgas "Dinamo" aizvadīja Latvijas čempionātā – "Optibet" hokeja līgā. 2023. gada pavasarī sezonas pēdējās Rīgas "Dinamo" bija galīgi bezzobaini un vairs sacensībās nepiedalās, lai gan komandas īpašnieks Savickis neatzīst komandas izzušanu.

Pēdējās KHL aizvadītajās sezonās Rīgas "Dinamo" galvenais sponsors bija "Gazprom Export", kas nodrošināja lauvas tiesu no komandas budžeta. Tagad kompānija Krievijā panākusi sev labvēlīgu tiesas spriedumu, kas paredz no Rīgas "Dinamo" piedzīt 2,8 miljonus eiro.

Krievijas medijos publicētajā informācijā nav skaidrots, kas bijis par pamatu iesniegumam tiesā un par kādiem pārkāpumiem vai līgumu nepildīšanu no Rīgas "Dinamo" piedzīti 2,8 miljoni eiro. Kopā ar šo summu Krievijas tiesa lēmusi no Rīgas "Dinamo" piedzīt apmēram 800 000 Krievijas rubļu (apmēram 8000 eiro) tiesas izdevumus.

Krievijas tiesas spriedums šobrīd nav saistošs Latvijai. Saskaņā ar Latvijas Tieslietu ministrijas datiem, vienas valsts tiesu un iestāžu pieņemtajiem nolēmumiem atbilstoši valsts suverenitātes principam ir saistošs spēks tikai tā pieņemšanas valstī.

2022. gada iesniegtais "Dinamo Rīga" gada pārskats liecina, ka uzņēmuma apgrozījums bijis 913 957 eiro, bet tās zaudējumi bijuši 3 088 651 eiro.

Akciju sabiedrības "Dinamo Rīga" lielākais akcionārs ir Savickis (75.6119 %), pa 9.7561 % akciju pieder Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidentam, "Latvijas Gāzes" vadītājam Aigaram Kalvītim un uzņēmējam Guntim Rāvim, bet 4.87805 % akciju pieder kādreizējam Latvijas prezidentam Guntim Ulmanim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!